Många miljöekonomer vill gå längre än William Nordhauser, konstaterar professorn Thomas Sterner på Handelshögskolan i Göteborg.
Många miljöekonomer vill gå längre än William Nordhauser, konstaterar professorn Thomas Sterner på Handelshögskolan i Göteborg. Bild: Fredrik Sandberg, Handelshögskolan Göteborg

Professor: "Glädjande, men en aning sent"

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi välkomnar beskedet om att William Nordhaus delar Ekonomipriset med Paul Romer. Många vill minska den globala uppvärmningen mer, konstaterar han.

ANNONS

Thomas Sterner som är professor i miljöekonomi på Handelshögskolan i Göteborg ser positivt att William Nordhaus som forskat mycket inom miljöekonomi nu får dela Ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

William Nordhaus är professor på Yale University i USA. Redan i dag använder tusentals forskare och ekonomer hans Dynamic Integrated Climate-Economy modell, så kallade Dice-modell, som väger kostnad och nytta mot varandra, för minska den globala uppvärmningen.

– Det är glädjande att man äntligen ger ekonomipriset till miljö- och klimatfrågan. Men om man ska vara lite kritisk så är det aningen sent. William Nordhaus var tidigt ute, han var en av de första som pekade på att klimatförändringen är ett problem. I konservativa kretsar är han en trovärdig person som konsekvent fört fram den här frågan, och har gjort stor nytta, säger Thomas Sterner.

ANNONS

En försiktig en

På minussidan finns en viss försiktighet från William Nordhaus, konstaterar Thomas Sterner.

– Han har varit ganska försiktig och säger att det finns problem, men i hans beskrivning så är det ändå ett relativt litet problem. Det finns många som vill gå mycket längre. Och det är intressant att beskedet om Ekonomipriset kommer samma dag som FN:s klimatrapport som säger att det är extremt bråttom och att uppvärmningen inte får överstiga 1,5 grad. Nordhaus rekommendationer pekar ju snarare mot minst tre grader, säger Thomas Sterner.

Men att Vetenskapsakademin nu lyfter klimat- och miljöfrågan tycker han är mycket glädjande och att den ger erkännande till Nordhauser och Dice-modellen.

Modellen kan göra stor nytta

– Dice-modellen analyserar klimatfrågan ekonomiskt och vad man ska göra åt den, och har blivit något av en industristandard som används av de flesta, även hans kritiker. Det är en konkret och användbar modell, som kan göra stor nytta i samhället, säger Thomas Sterner.

Och det är den andre ekonomiske pristagaren Paul Romer som lagt grunden för hur man ska bygga in teknisk utveckling i denna typ av modell.

En frispråkig en

Paul Romer, professor på New York University School of Buisness, forskning visar på hur marknadskrafter styr företags benägenhet att ta fram nya idéer och innovationer. Hans teori som är känd som endogen tillväxtteori, som förklarar hur idéer är annorlunda än produkter. Han har framför allt forskat på hur teknologisk utveckling och innovation påverkar tillväxten.

ANNONS

Han är därtill en frispråkig optimistisk rebell och tycker att den akademiska makroekonomin spårat ut totalt, och att nationalekonomer numer är inåtblickande och sluter sig från omvärlden.

Bekräftade fuffens på Världsbanken

I början av året hoppade han av som Världsbankens chefsekonom, efter att ha hamnat i korselden efter att i en intervju med Wall Street Journal bekräftat att banken under flera år manipulerat Chiles rankning i den årliga rapporten Doing Business, och att det troligen skett av politiska skäl, av ekonomer på banken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS