Premier lockar unga säljare

ANNONS
|

– Ska du börja?

Ronja Solgård och Alice Höglund Kallerhult ska precis knacka på, och kommer överens om vem som ska sköta det inledande snacket. Mannen som öppnar dörren verkar inte så intresserad, och Alice och Ronja kör sina affäriga knep.

– Är det säkert att du inte ska titta i alla fall, försöker de övertyga.

Men den här gången blir det ingen affär.

Det var längtan efter fina premier som fick Alice och Ronja att börja sälja jultidningar. Alice drömmer om en fyrhjuling. Ronja om en dator. Men för att få sina drömpremier måste de sälja för flera tusen till. Än så länge har de sålt för 3000-3500 kronor var.

ANNONS

Efter skolan brukar de ta sina cyklar, och åka runt i Hindås. Vissa dagar går det bra, andra dåligt.

– Men man får verkligen upp hoppet när någon köper, säger Ronja Solgård.

Om bara den ena av dem säljer, och inte den andra, försöker de peppa varandra.

– Fast de flesta är snälla och köper från båda, säger Alice Höglund Kallerhult.

Varken Alice eller Ronja tycker att det är särskilt obehagligt om någon stänger dörren framför näsan på dem. Men om ett hus ligger enskilt, med mycket skog omkring, kan det kännas läskigt.

– Vi är nog ganska fantasifulla, säger Alice Höglund Kallerhult.

I början var det krångligt att förstå hur jultidningsförsäljningen fungerade och hur kundlistan skulle fyllas i. Nu har Alice och Ronja inga problem med kundlistan längre, men tycker fortfarande att det är lite svårt att räkna ut vad de ska få i ersättning. För att få en viss premie måste de ha samlat ihop ett visst antal poäng. Alice – som säljer för Fem Förlag – kan dessutom byta ut hela eller delar av summan mot pengar.

Ronja säljer ur Pandakatalogen, som egentligen inte är en klassisk jultidning utan en katalog med prylar från Världsnaturfonden och där överskottet går till att skydda jättepandan.

ANNONS

Alices mamma, Maria Höglund Kallerhult, tycker att dotterns jultidningsförsäljning har fungerat bra.

– Det har varit roligt, eftersom det varit så mycket på Alice och Ronjas eget initiativ. Vi har hållit oss i bakgrunden. Kanske kommer vi att behöva hjälpa till lite mer när böckerna ska delas ut. Men sedan kan man förstås ha sina funderingar kring jultidningsföretagen, som säkert tjänar ganska mycket på det här. Det är ju inte precis högavlönat, säger hon.

Hur det blir med fyrhjulingen och datorn är för tidigt att säga. Men Alice och Ronja har inte gett upp hoppet.

– Mina föräldrar tycker att jag ska sätta ett lägre mål. Men jag vill bevisa att det går, säger Alice.

Sälj två och två. Det blir mycket roligare.

Peppa varandra när det går dåligt.

Gå inte ut och sälj på studiedagar. Det är ändå ingen som är hemma då.

Om kunden säger nej, försök övertyga honom eller henne att titta i katalogen.

Se glad ut.

I slutet av 1800-talet extraknäckte många lärare genom att sälja jultidningar. Med tiden drog de in sina elever i verksamheten.

Företagsledare gör gärna reklam för jultidningar. Den som bläddrar lite i tidningsarkiven hittar massor av intervjuer med företagsledare som berättar att de började sin bana med jultidningsförsäljning för att understryka sin entreprenöriella läggning.

Lagen

Enligt lag får barn under 13 år inte arbeta. Undantaget är mycket lätt arbete inom familjen eller tillfälliga sysslor av hobbykaraktär, till exempel försäljning av majblommor och jultidningar.

Att tänka på

Tänk på det här som förälder, enligt Sofie Spetz på Konsument Göteborg

Läs igenom avtalet noga. Klarar barnet det här?

Tänk på att en vara som du fått som ersättning för utfört arbete är inte räknas som ett köp. Konsumentköplagen gäller inte och det kan bli svårare att reklamera varan.

Förklara för barnet att det är svårt att komma upp i de högsta kategorierna och få de finaste prylarna.

Fundera över värdet på prylarna. Verkar det rimligt, eller är det billigare i en affär?

Premiesystemet

Provision och premier bygger på ett trappsystem där mer försäljning ger finare premie eller mer provision.

Det tjänar Alice Höglund Kallerhult:

Alice har sålt för runt 3500 kronor och skrapat ihop 2040 poäng från Fem Förlag. Hon får välja en välkomstgåva: en film, en tidningsprenumeration eller en värdecheck på 100 extrapoäng.

Alice väljer en telefon: Sony Ericsson X8. Hon kan också välja att istället få ut 1398 kronor. Om hon väljer en billigare premie kan hon få en mix av premier och pengar.

ANNONS