Politisk dimma äventyrar den svenska modellen

För Susanna Sundström innebär hösten starten på ett nytt år och hon är oroad över hur det har inletts politiskt. I en tid där den svenska öppna modellen står på spel behöver vi människor som står upp för alla, nya som gamla svenskar, skriver hon.

ANNONS
|

Nu har skoleleverna packatryggsäcken. Nu har semesterfirarnacheckat in ivardagen. Och det regnarigen. Efter en sommar sominte kan liknas vid annatän en dröm tar vi oss åter an hösten.Det är inte bara valrörelsen som varitmörk med sitt dimmiga resultat, detblir ocksåpåtagligt mörkare för varjedag som går. Jag blir även obehagligtpåmindom känslan av att frysa ochhur lång tid det tar innan jeansentorkarefter cykelturen på väg till jobbet.

För mig är inte starten på det nyaåret den första januari. Det är denförsta september, så här några veckorin på mitt nya år har jag både hunnitkomma tillbaka till verklighetenskyla och känt förväntan inför vad somkomma skall.

ANNONS

DET ÄR VÄL ingen hemlighet att jämställdhetoch miljö ligger mig varmtom hjärtat, men jag brukar inte så oftaprata om att det är den svenska modellensom är det viktigaste för mig i denpolitiska sfären.Jag är stolt över att bo i ett landsom i hundra år präglats av politiskakrafter som tagit fram ett välfärdssystembaserat på skatter och en starkföretagskultur som välkomnar innovationoch egentänkande. Sverige ärett starkt land, där ung som gammal,kvinna som man och överklass somunderklass har fått plats tack varedet ekonomiska system vi byggt upp.Den politiska dimman vi nu trätt in iäventyrar min kära modell och jag ärmodstulen inför vad som kan kommaatt hända.

I vår har det gått 100 år sedan detbeslutades om kvinnlig rösträtt ochjag är så tacksam mot de kvinnor sombanat väg för mig. De som stridit förbarnomsorg och gett mig en självklarplats i skolbänken. Hundra år är enlivstid för många i dag och under detsenaste seklet har Sverige hunnit meden hel del.

VI HAR GJORT en välståndsresa frånU- till I-land. Investeringar och innovationerhar gjort att vi effektiviseratflera arbeten. Skogsindustrin är intelängre manuell och de allvarliga arbetsplatsolyckornaär betydligt färre.I våra strukturomvandlingar har vi fåttarbetskraft från andra länder till denya växande arbetsområden som harfört Sverige framåt och bidragit till vårvälfärd.

ANNONS

Vi är hälsosammare och har funnitbotemedel mot dödshotande sjukdomarsom gör att vi lever längre. Vihar högre inkomster och med hjälpav globala överenskommelser har vikunnat fokusera på det vi kan bäst ochhar bäst resurser till. Tack vare frihandelsavtalhar vi varit viktiga för andraländer och suttit på resurser som gjortandra länder beroende av oss vilketkan ha bidragit till att vi kunnat undvikakrig.Vårt livsmedelsutbud har växt lavinartatoch hela världen finns representeradpå våra matbord. Vi kan ocksåkommunicera med vem som helstöver hela jordklotet nästan helt gratistack vare den digitala utvecklingen.

Om länder världen över, företag ochinvesterare kan fortsätta att samverkaoch satsa pengar på mer innovationoch teknologisk utveckling så kan viutbilda fler och utveckla Sverige ochresten av världen till en bättre platsmed bättre levnadsvillkor.

OM DU SOM läser detta har makt attpåverka Sverige i hemmet, på jobbeteller på din fritid uppmanar jag digatt värna om det Sverige vi byggtupp. Värna om dina pengar genomatt tänka privatekonomiskt,ge bort pensionsrättertill dinrespektive om det är hen somstannar hemma. Värna om dinakollegor och låt dem växagenom att ge även dem mermångfald och låt det underrepresenteradekönetfå ta plats och bidra meri företaget. Visa respektmot dem somskjutsar dig tilljobbet, den somtar hand omdina nära i vårdenoch de somkanske har detminst lika jobbigtsom du om inte värre.

ANNONS

I en tid där den svenskaöppna modellen står på spelbehöver vi människorsomstår upp för alla, nya somgamla svenskar. För det finnsde som är beredda att offraallt vi byggt upp.

PLUS:Allt fler roligakaraokebarer iGöteborg. Missainte Karro o Åkeeller Sing Sing.

MINUS:Missuppfattningenom attdet är så dyrt attgå på finkultursom Operan ellerKonserthuset. Detbehöver det

ANNONS