Platsen i fullmäktige första steget mot målet

ANNONS
|

När Mikael Jansson i torsdags satte sig på stol nummer 66 i Göteborgs kommunfullmäktige var det ett första steg mot hans huvudmål. Att ta sig in i Sveriges riksdag.

Efter mötet, där hans bänkgrannar inte hälsade och andra beklagade hans närvaro, konstaterade Mikael Jansson att kvällen inte varit optimal. Skyddad av 100 poliser och körd i piketbuss ett par hundra meter från restaurang Golden Days.

- Det kan ju inte vara ett sånt här rabalder varje gång. Men det var samma i sak i Mölndal för fyra år sedan.

Då var han partiets ledare. I fjol petades han till förmån för den yngre Jimmie Åkesson. Han är dock fortfarande en av partiets centrala figurer.

ANNONS

Gick med i centern 1989

Mikael Jansson är född och uppväxt i Kopparberg. Ett litet samhälle i Bergslagen.

Han gick med i centern 1989 för att det var det parti som passade bäst ihop med hans åsikter och blev snart andre vice ordförande i Örebro. Redan då var han starkt kritisk till Sveriges invandringspolitik.

Varför? Mikael Jansson kan inte ge något riktigt svar utan talar om att storstäderna drabbades av stor invandring. Själv hade han ingen personlig erfarenhet av några problem.

- Jag har aldrig bott i ett mångkulturellt område.

Centern och Mikael Jansson skildes åt. Framför allt beroende på en kritisk debattartikel om EU där Jansson bland annat skrev att en "del kulturella skillnader länder emellan torde ha rasmässig grund".

- Jag uttryckte mig väldigt fyrkantigt. Kan förstå att det blev rabalder efter den artikeln. Men det var ju också väldigt dubbelt, många politiker på den borgerliga sidan tyckte i de interna diskussionerna att invandringen var för omfattande.

Mikael Jansson säger att han blev degraderad och valde att lämna partiet. 1993 gick han med i Sverigedemokraterna. Då ett parti vars möten besöktes av skinnskallar och nazister.

- Fanns inget annat alternativ än Sverigedemokraterna.

Hans främsta merit som partiledare (1995-2005) är nog att sd rensat bort dem som gav partiet dåligt rykte och att språkbruket blivit annorlunda.

ANNONS

De 13 åren som Sverigedemokrat beskriver han som kämpiga. Varje dag har handlat om politik samtidigt som han arbetat som maskinoperatör på ett pappersbruk i Örebro.

Har du förändrats politiskt?

- Jag har inte förändrats värdemässigt politiskt. Jag älskar det här landet, dess kultur och historia och gör det samtidigt som jag inte vänder mig mot andra kulturer. Men man blir mer finslipad när man är politisk.

Är det samma åsikter i dag, men med en annan formulering?

- Ja, det kan jag säga.

Kan du förstå att många upplever er politik som ett hot?

- Nej, inte vår politik, möjligen någon svartmålad del, som att vi är främlingsfientliga. Att minska invandringen är inget aggressivt.

"V och s odemokratiska"

Svartmålning eller inte. Mikael Jansson väljer å sin sida att angripa många vänsterpartister och socialdemokrater för att vara odemokratiska, eftersom han tycker att de inte tar tillräckligt avstånd från Afa.

- Demokratisynen hos många socialdemokrater är värdelös, men hos borgerliga politiker är den hygglig.

Nu väntar det vardagliga partiarbetet. Någon större makt och möjlighet till påverkan har inte Mikael Jansson som ensam Sverigedemokrat. Därför har han redan skickat en trevare till centern för samarbete om att få en plats i Göteborgsregionens kommunalförbund. Svaret blev nej.

ANNONS

I sin ensamhet får han försöka profilera sig och partiet på något sätt:

- Tryggheten, det väl den som folk känner att de saknar.

Har han några förebilder? Inte i Sverige.

Vänder blicken mot Front National

Mikael Jansson nämner Thorbjörn Fälldin, men vet egentligen för lite, några moderater stupar på "att det ändå är någonting man störs på".

I stället vänder Mikael Jansson blicken söderut. Mot Frankrike och Front National långt ut på högerkanten och som av många anses som antisemitiskt. Sverigedemokraterna har, framför allt under Mikael Janssons partiledarår, haft samarbete med det franska partiet.

- Partiledaren Jean-Marie Le Pen är exempel på politiker som lyckats. Men det är klart, tittar man på det i detalj så är det många personer kring honom som är lika viktiga. Han är frontfigur.

Partiets generalsekreterare Carl Lang är en person som Mikael Jansson tycker är skarp, intensiv och långsiktig och väldigt nyttig för den rörelsen.

I Bim Clinells bok om Front National, De hunsades revansch, beskrivs Carl Lang som arkitekten bakom partiskolningen i det franska partiet.

I en av kursböckerna står att läsa:

"I stället för att säga 'Släng arabjävlarna i sjön', säg 'Vi måste organisera hemresor för invandrare från tredje världen'."

ANNONS
ANNONS