Piratpartiet stöttar Wikileaks

ANNONS
|

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge avslöjar att partiet nu kommit överens med organisationen Wikileaks om att tillhandahålla serverutrymme för deras internetsajt. Wikeleaks har under sommaren publicerat hemliga dokument från kriget i Afghanistan – en publicering som mött stark kritik från USA:s regering.

- Organisationen har serverutrymme på ett antal olika platser i världen – därifrån styrs trafiken om till dolda servrar. De lotsar alltså trafiken vidare. Vi hjälper dem att stärka källskyddet, säger Rick Falkvinge.

- Och de föredrar Sverige just på grund av att vi har ett så starkt källskydd här.

Enligt Piratpartiet huserar Wikileaks just nu på det svenska webbhotellet PRQ. Men sajten är under ständig attack och partiet har uttryckt farhågor om att Sverige skulle kunna komma att utsättas för amerikanska påtryckningar om att stänga ner Wikileaks.

ANNONS

- Men jag skulle bli mycket, mycket upprörd om någon svensk minister försökte stoppa denna publicering. Det vore att gå över väldigt många gränser, säger Falkvinge.

Han jämför det med att stoppa utgivningen av innehåll i en tidning och minns väl vad som hände våren 2006. Den dåvarande utrikesministern Laila Freivalds avgick efter att det kommit fram att hon visste om att en UD-tjänsteman kontaktat ett webbhotell som stängde Sverigedemokraternas hemsida, för att där fanns en karikatyrteckning av profeten Muhammed. Freivalds agerande mötte hård kritik och ansågs bryta mot yttrandefriheten.

Möjligheten att granska makten och öppenheten på nätet är en av Piratpartiets viktigaste frågor.

– Wikileaks arbete är ett exempel på hur viktiga informationsfrågorna som vi driver är. Det kan innebära att man får stopp på krig, säger Rick Falkvinge.

– Det här visar att vi inte är ett vanligt parti som bara tillsätter utredningar. Vi är fortfarande en aktivistorganisation som agerar på det vi tycker är fel. Och även om vi inte synts så mycket i medierna den senaste tiden så är vi som organisation starkare än någonsin.

Vid förra årets val till EU-parlamentet fick Piratpartiet drygt sju procent av rösterna och finns representerade med en man i Bryssel.

ANNONS

Valresultatet var en skräll som hette duga – men sedan dess har partiet backat ordentligt i opinionsundersökningarna. De finns nu med bland det som kallas övriga partier och i den senaste opinionsmätning (Skop) hade gruppen 1,8 procent.

Men Rick Falkvinge är ändå full av hopp inför riksdagsvalet.

– Först 38 dagar innan EU-valet hade vi nått siffror som särredovisades. Sedan fick vi över sju procent av rösterna på valdagen. Det kan bli samma sak i riksdagsvalet.

Rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay stod då högt på mediernas agenda.

– Jag vill inte på något sätt skyla över att vi hade medvind i EU-valet, men frågorna vi driver är lika aktuella nu.

Wikileaks grundades 2006 för att skydda uppgiftslämnare och avslöjare, journalister och aktivister som vill sprida känsligt material.

De kämpar för hederlighet i ”vår gemensamma historiska uppteckning” och ”rätten för alla människor att skapa ny historia.”

Wikileaks drivs av Sunshine Press, enligt dem själva en icke vinstdrivande organisation.

Internettrafiken dirigeras via Sverige och Belgien för att omfattas av ländernas generösa tryckfrihetslagar.

Fram till januari finansierades Wikileaks enbart genom de aktivas försorg. Sedan dess har de bland annat samlat in ungefär en miljon dollar från allmänheten.

Wikileaks är spärrad för kinesiska internetanvändare sedan januari 2007. (TT)

ANNONS