Oklar relation mellan britter och svenskar på sikt. På bilden statsminister Stefan Löfven (S) och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Oklar relation mellan britter och svenskar på sikt. På bilden statsminister Stefan Löfven (S) och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Oviss svenskeffekt av brexitavtal

På kort sikt fortsätter allt som vanligt. Men därefter det är det mesta skrivet i stjärnorna. De konkreta effekterna av ett brexitavtal är för vanliga svenskar högst oklara.

ANNONS
|

På söndag är det tänkt att EU-ledarna ska enas om britternas utträdesavtal som är framförhandlat mellan EU och Storbritannien. Och även om det sedan är högst oklart om avtalet klarar sig genom det brittiska parlamentet går det att skymta en del konkreta svar på vad som händer för svenskar som jobbar i Storbritannien eller svenska företag som vill skeppa varor till de brittiska öarna – åtminstone under övergångsperioden.

Längre övergångsperiod

Några omedelbara konsekvenser för gemene svensk blir det inte när britterna som planerat lämnar EU i mars 2019.

- Det mesta kommer att fungera som förut, och den övergångsperioden är i vart fall satt till utgången av 2020. Sen talar de ju om en förlängd övergångsperiod, säger Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet.

ANNONS

För svenskar som redan bor i Storbritannien händer inget. Även de som flyttar dit under övergångsperioden kommer att kunna fortsätta bo kvar där för evig tid, enligt en talesperson för EU-kommissionens Stockholmskontor.

Men sen är det mer oklart. Fast den fria rörligheten vill ju britterna ha bort, den inriktningen är klar.

- Men riktigt hur långt det där kommer att gå, det vet vi inte, det är väldigt luftigt än så länge, säger Ulf Bernitz.

Löst i hullet

Vad som händer för svenska företag efter övergångsperioden, oklart hur lång den blir, ska parterna fortsätta att förhandla om när och om utträdesavtal blir klart. Det gäller även de mer exakta reglerna för exempelvis boende, jobb och resor relaterade till Storbritannien.

Från Svenskt Näringslivs sida hoppas man på en så lång förlängd övergångsperiod som möjligt, helst uppemot fem år. Att utifrån britternas sida förhandla om och skriva nya avtal med EU, men även en lång rad andra länder, kommer att vara ett hästjobb som tar många år, enligt Niklas Bergström, ansvarig för handelspolitiska frågor på arbetsgivarorganisationen.

ANNONS

Än så länge är allt "hemskt löst i hullet", enligt Niklas Bergström.

Så vilka tullregler och tullsatser som kommer att gälla för svenska företag som handlar med britterna går inte att svara på i dagsläget.

TT

Fakta: Viktiga dagar om brexit

Så här ser agendan ut när EU och Storbritannien ska försöka enas om utträdelseavtal och politisk deklaration om framtida relation:

Fredag: Stats- och regeringschefernas topptjänstemän samlas i Bryssel för en sista diskussion om de föreslagna texterna

Lördag: Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer till Bryssel för fortsatta samtal klockan 18 med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker

Söndag: Toppmöte i Bryssel från klockan 9.30 — först med endast de 27 kvarstannande ländernas stats- och regeringschefer, därefter även med May inbjuden till bordet.

Därefter följer den verkliga utmaningen på hemmaplan: att få alla skeptiker i det brittiska parlamentet att säga ja till utträdesavtalet.

ANNONS