Ossiansson: Delade äventyr skänker dubbel glädje

Glöm inte att pensionsspara om du vill leva lycklig! Ja, om vi ska tro på budskapet i reklamkampanjer för pensionssparande är det viktigt, för att bli lyckliga på ålderns höst. Då får vi guldkant på tillvaron, vi kan konsumera mer och resa till exotiska länder. Själv känner jag väl inte direkt något lyckorus när det ”orange kuvertet” talar om för mig att jag nog ska jobba till 70-årsstrecket. Om jag vill få någon pension överhuvudtaget. Men, vad bidrar då till lycka?

ANNONS
|

I lyckolandet Sverige är vi rätt extrema, enligt World Values Surveys, som studerat hur normer och värderingar i samhällen förändras i takt med ekonomisk utveckling. Sverige utgör ett av världens mest sekulariserade land, där vi mest av allt tror på oss själva och prioriterar vårt individuella välbefinnande. Vi vill må bra, utveckla oss själva och våra livsprojekt.

Konsten att må bra hänger i sin tur ihop med det som ger oss individuella och sociala fördelar så som bättre hälsa, längre liv och högre inkomst. Tidsbesparande åtgärder ger oss lycka menar forskarna Dunn och Weidman (2014). Att konsumera saker vi gillar, till exempel choklad och godis, hela tiden, utan möjlighet att längta efter dem, gör oss däremot inte lyckliga. Vem minns inte känslan när man som liten hade sparat ihop till en godispåse. En man i vit rock stod bakom en glasdisk. Man pekade på godisbitarna och han la, med hjälp av en liten tång, ner det i en minimal papperspåse. Jämför det med dagens enorma påsar och självplock utan begränsning ur stora lådor.

ANNONS

Att ”den som har mest saker när han dör vinner” är en missuppfattning. Forskarna Gilovich m.fl. (2015) har under flera år studerat sambandet mellan pengar och lycka. Att köpa saker gör oss kortsiktigt lyckliga, men lyckan avtar när vi kommer hem och inte har plats för den nya saken. Det är då våra förråd blir överfulla. När tingens omsättningshastighet är hög förlorar vi snabbt intresset. Gilovich fann i sin studie att det som leder till varaktig lycka är upplevelser – och framförallt om vi delar dem med andra. Som när vi reser, tar en promenad i skogen eller letar svamp. Våra upplevelser blir nämligen en del av oss själva och vår identitet – något unikt och speciellt. Människan är en social varelse och när vi upplever positiva sociala relationer till varandra blir vi mer lyckliga. Slutsatsen? Jo, om du vill bli lycklig, prioritera då hellre livsupplevelser framför materiella saker. Rikta din konsumtion mot saker som också ger dig en upplevelse. Och sist men inte minst, tänk på att delade upplevelser ger dubbel lycka även i vårt förlovade lyckoland.

ANNONS