Bättre än befarat och aktien lyfter. Men i slutet av mars rasade orderingången för verkstadsjätten Sandvik. Arkivbild.
Bättre än befarat och aktien lyfter. Men i slutet av mars rasade orderingången för verkstadsjätten Sandvik. Arkivbild. Bild: Johanna Norin/TT

Orderras för Sandvik – men bättre än befarat

Bättre än befarat och aktien lyfter. Men i slutet av mars rasade orderingången för verkstadsjätten Sandvik.
– Andra kvartalet kommer uppenbart att bli väldigt tufft, säger vd Stefan Widing.

ANNONS

I coronakrisens spår har efterfrågan på Sandviks produkter dykt. Det blev väldigt tydligt sista veckan i mars, med ett orderras på 25 procent. Men hur det ser ut halvvägs in i april vill Stefan Widing inte gå in närmare på.

Han konstaterar dock att första kvartalet sammantaget blev bättre än befarat, något också aktiemarknaden tog notis om, aktien stiger ett par procent.

Orderingången uppgick till 25 356 miljoner kronor jämfört med 27 873 miljoner kronor samma kvartal förra året. Fallet ska också sättas i relation till att fjolåret var rekordstarkt, enligt Stefan Widing. Vinsten före skatt landade på drygt 2,3 miljarder kronor, jämfört med 4,2 miljarder samma period i fjol.

ANNONS

"Viktig rapport"

Enligt Hampus Engellau, verkstadsanalytiker på Handelsbanken, räknade man med att orderingången skulle minska organiskt med 15 procent. Men utfallet blev en minskning med elva procent, vilket ses som en lättnad på marknaden. Lönsamheten avvek en aning från konsensus, men orderingången verkar väga tyngre.

– Det här är den första rapporten i verkstadssegmentet, så den är väldigt viktig och det har funnits en stor oro för rapporterna från verkstadsbolagen, säger han.

Vd Stefan Widing är försiktig med att uttala sig om framtiden.

– Den är väldigt svår att förutse.

Kina starkt

Aktieanalytikerna svävar precis som alla andra i ovisshet om var coronakrisen tar världen. Siffrorna för första kvartalet är redan historia.

– Det är svårt att dra jättemycket växlar mer än den generella slutsatsen som vi har hållit fast vid, att vi inte kommer att se mycket effekter av corona och den globala nedstängningen under första kvartalet, säger Hampus Engellau.

Det som hände i Kina med nedstängningen där under första kvartalet är redan så pass välkänt för börsmarknaden, enligt Engellau.

Enligt Stefan Widing så klarade sig Sandvik i det närmaste oskadd, med god orderingång, igenom krisen i Kina som ligger en månad eller två före resten av världen.

– Men det är svårt att säga om det är uthålligt, säger Widing.

ANNONS

Bolaget har sedan tidigare meddelat att man drar tillbaka utdelningsförslaget till ägarna.

Men vd Stefan Widing pekar på att finanserna är starka, beredskapen god för en utdragen kris. Sammantaget har Sandvikkoncernen tillgång till 30 miljarder kronor i kassan och krediter.

Olle Lindström/TT

Helena Wande/TT

ANNONS