Ryska energiministern Alexander Novak till vänster, Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih i mitten och Mohammad Sanusi Barkindo, generalsekreterare för Opec, vid ett möte i maj 2017. Arkivbild.
Ryska energiministern Alexander Novak till vänster, Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih i mitten och Mohammad Sanusi Barkindo, generalsekreterare för Opec, vid ett möte i maj 2017. Arkivbild.

Opec på helspänn inför möte med Ryssland

Ryssland håller oljemarknaden på helspänn inför ett nytt avtal. När Opec-länderna nu träffar landets förhandlare står mycket på spel.

ANNONS
|

- Om ryssarna sätter en käpp i hjulet då blir det ett jättefiasko och då får man de riktigt stora genomslagen i oljepriserna, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

Världsmarknadspriset på råolja pressas nu nedåt inför oljekartellen Opecs möte med ryska representanter på torsdag.

Tydligt från Saudiarabien

Oljemötet i Wien har omskrivits som ett av de viktigare på länge. På agendan står frågan om att förlänga det avtal – en sänkning av produktionen med 1,8 miljoner fat oljeekvivalenter per dag – som Opec, Ryssland och en rad andra oljeländer gjorde upp om för ett år sedan. Syftet är att få ned de globala oljelagren till normala nivåer.

ANNONS

De signaler som kommit från Opec inför mötet är att avtalet kommer att förlängas. Även Saudiarabien har uttryckligen sagt att målet om normala nivåer för oljelagren inte har nåtts – och därför måste avtalet från förra året förlängas.

- Den risk som finns är att Ryssland inte har gett ett slutgiltigt besked om att de vill förlänga avtalet, säger Jansson, som bedömer sannolikheten till mellan 10 och 15 procent att Ryssland backar från en förlängning.

Ett sådant scenario skulle troligen leda till kraftig nedgång för oljepriset.

Ryska oljemöten spökar

Osäkerheten har sitt ursprung i att Ryssland och Saudiarabien för knappt två månader hade ett möte, varefter president Vladimir Putin ska ha uttalat att avtalet ska förlängas under hela 2018. Men sedan dess har det varit tyst från den ryske energiministern Alexander Novak som är den som konkret håller i frågan.

Och det har väckt oro.

- Novak har träffat de högsta oljebolagscheferna i Ryssland. Det enda som kom ut var att de bokade ett nytt möte, säger Jansson.

ANNONS

TT: Vad är Rysslands läge i detta?

- Den ryske finansministern var ute i förra veckan och sa att avtalet har skadat Rysslands ekonomi. En sak är att oljepriset stiger när man sänker produktionen. Men det negativa är att det blir lägre aktivitet i form av mindre produktion och färre investeringar i ny produktion, det underskattas ofta, säger Martin Jansson.

Ryssland har också gett uttryck för att det saknas en så kallad exitstrategi från avtalet. I praktiken handlar det om en oro från rysk sida att oljepriset ska dyka när, och om, produktionen kommer tillbaka till marknaden.

Enligt Jansson är det också ovanligt starka spänningar mellan Iran och Saudiarabien inför Opec-mötet. Att det inte har påverkat oljepriset nämnvärt förklaras med att marknaden vant sig med att de, trots meningsskiljaktigheter i övrigt, är överens inom oljepolitiken.

TT

Fakta: Länderna i Opec

Opec (The Organization of the Petroleum Exporting Countries) grundades i september 1960 i Bagdad. Ursprungliga länder var Iran, Irak, Kuwait, Saudiarabien och Venezuela.

Sedan dess har Algeriet, Angola, Ecuador, Ekvatorialguinea, Gabon, Libyen, Nigeria, Qatar och Förenade arabemiraten tillkommit.

Källa: Opec

ANNONS