Priset på olja har nått över 68 dollar per fat för första gången sedan 2015.
Priset på olja har nått över 68 dollar per fat för första gången sedan 2015.

Oljepriset på högsta nivån sedan 2014

Senast det hände var i maj 2015. Nu har priset på ett fat nordsjöolja åter igen toppat 68-dollarsstrecket. Kyla i USA och oroligheter i Iran är bakomliggande orsaker.

ANNONS
|

Under förmiddagen steg priset på Brent-oljan till 68:27 dollar fatet för att sedan retirera något och under eftermiddagen pendla strax under 68 dollar. Även den amerikanska WTI-oljan ligger nu på nivåer som senast noterades för snart tre år sedan.

Priset på olja har successivt stigit från förra sommaren då det bottnade på ett pris kring 45 dollar men den senaste uppgången hänger samman med flera händelser.

Obefogad oro

Den senaste veckans manifestationer i Iran – tredje största oljeproducenten i oljekartellen Opec – har bidragit till lyftet även om Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, säger att det är delvis en lite obefogad oro.

ANNONS

- Det här handlar ju främst om oron kring Iran men det är också en oro som är svår att ta på. Det är ingen i Iran som skulle tjäna på att produktionen dras ned, säger han till TT.

Iran exporterade förra året 777 miljoner fat olja och produktionen uppges ännu inte ha påverkats.

Ytterligare en faktor har varit de senaste dagarnas köldknäpp i USA vilket har bidragit till att lyfta efterfrågan – och därmed också oljepriset – på framförallt värmeolja.

Prislyftet har gett oljan den bästa årsstarten sedan 2014 men den stora frågan är vilken utveckling som väntar för resten av 2018?

Ökad produktion

Medan vissa analytiker spår att priset ska fortsätta rusa upp mot 80 dollar fatet är dock Jonas Olavi mera tveksam till en sådan utveckling och lyfter bland annat det faktum att den amerikanska produktionen kommer att öka i takt med prisökningen.

Osäkerhetsfaktorn finns i stället hos en av världens största oljeproducenter, Saudiarabien.

- Där pågår en intensiv maktkamp vilket skapat en osäkerhet, hur stabilt är kungahuset. Skulle det falla så skulle det också få stora effekter, säger Olavi.

ANNONS
TT

ANNONS