Nya bud ska förbättra premiepensionen

Med färdiga paketlösningar och ett kraftigt reformerat fondtorg kan premiepensionen bli säkrare och bättre, anser regeringens utredare som nu lagt fram sitt förslag. Slutsatsen: Staten måste ta ett större ansvar.

ANNONS
|

Premiepensionens fondtorg bör göras om i grunden. Ersätt dagens modell med ett torg som i stort sett alla fonder kan ansluta sig till med ett torg dit fonder upphandlas professionellt – det är förslaget från regeringens och pensionsgruppens utredare Stefan Lundbergh.

- Titta på de kommersiella aktörernas fondtorg. Där är det en ansvarig som bestämmer vilka fonder som ska få vara med och man har ett team som följer upp. Varför inte sköta premiepensionens fondtorg som vilket modernt torg som helst? säger han.

ANNONS

Ekonomen Lundbergh fick i juni i uppdrag att sammanställa de utredningar som gjorts om premiepensionen de senaste åren, kartlägga internationella erfarenheter och utifrån det peka ut en väg framåt. Oseriösa rådgivare, pensionsskojare som berikar sig själva på spararnas bekostnad och ett oöverskådligt fondtorg har gjort att det har stormat rejält kring systemet de senaste åren.

"Räcker inte"

I dag finns det 865 fonder att välja på. Det pågår ett arbete med att stärka konsumentskyddet utifrån en lista med 30 förslag som Pensionsmyndigheten tagit fram, men de löser inte grundproblemen med bristande kvalitet på fondtorget, anser utredaren.

Förslaget går som helhet ut på att det bör finnas ett förvalsalternativ och några paketlösningar för de pensionssparare som inte vill välja alls, och ett nytt fondtorg för dem som vill utnyttja den möjligheten.

På ytan låter det inte helt olikt dagens system. Men enligt Lundbergh handlar allt om hur man väljer att presentera de olika möjligheter som finns. Dagens system är inte anpassat till hur människor beter sig, är hans poäng.

- Vi har lärt oss från start att folk inte är så intresserade av det här som man trodde. Alla insatser som gjorts på utbildning och transparens har inte nämnvärt ändrat intresset. Och om folk inte går in och väljer fonder, följer upp och byter, måste man anpassa systemet så att det blir bra och tryggt ändå, säger han.

ANNONS

Saknar målsättning

Men hans egentliga första invändning mot systemet är att det saknas en tydlig målsättning från statens sida. Samtidigt är premiepensionen en del av socialförsäkringen.

- Det är ett statligt tvångssparande och ingår i socialförsäkringen. Därför är det naturligt att staten tar ett övergripande ansvar, säger han, och efterlyser tydliga målkriterier.

"Rapporten visar på behovet av att utveckla pensionssystemet. Premiepensionen måste utgå från individen, inte marknaden", säger Annika Strandhäll (S), socialminister och ordförande i pensionsgruppen, i en skriftlig kommentar till TT.

Pensionsgruppen, som består av riksdagspartierna med undantag för Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, ska nu diskutera förslagen.

"Det finns en stor samsyn i pensionsgruppen om att vi gemensamt tar ansvar för utvecklingen av pensionssystemet", säger Strandhäll.

TT

Fakta: Så funkar premiepensionen

Premiepensionen ingår i den allmänna pensionen. 2,5 procent av inkomsten sätts av och placeras i fonder, som spararna själv kan välja. Systemet infördes år 2000.

I dagsläget finns 865 fonder i systemet. Överlägset störst är det statliga alternativet AP7 Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden. Där hamnar pensionspengar som inte aktivt placeras i någon annan fond.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS