Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Mexikos president Enrique Peña Nieto. Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Mexikos president Enrique Peña Nieto. Arkivbild.

Ny överenskommelse klar mellan USA och Mexiko

USA och Mexiko har nått en överenskommelse om förändringar i det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Förhandlingar med avtalets tredje part, Kanada, kommer att inledas inom kort, uppger USA:s president Donald Trump.

ANNONS
|

- Det har kallats Nafta-avtalet. Vi kommer att kalla det handelsöverenskommelsen mellan USA och Mexiko. Vi kommer att skippa beteckningen Nafta, säger Trump.

Måndagens uppgörelse gladde finansmarknaderna, och enligt en ledande amerikansk företrädare hoppas man nå en överenskommelse med Kanada under veckan. Kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, som talat med Mexikos president Enrique Peña Nieto, säger att de två är eniga om att avtalet ska förbli en trepartsöverenskommelse.

ANNONS

Överläggningarna om det 24 år gamla avtalet har pågått över ett år. Upprepade hot från Trump att säga upp det har påverkat finansmarknaderna och satt press på både den mexikanska peson och den kanadensiska dollarn.

Enligt den amerikanske presidenten kommer han snart att kontakta Justin Trudeau – men Trump hotar samtidigt med att det vore enklare belägga kanadensiska bilar med tullar än att låta avtalet omfatta även Kanada.

Förhandlingarna mellan USA och Mexiko har huvudsakligen handlat om att skapa nya regler för just bilbranschen, den del av avtalet som Trump kritiserat hårdast. Enligt den amerikansk-mexikanska överenskommelsen ska 75 procent av bildelarna vara tillverkade inom Nafta-länderna.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Nafta

Nafta, North American free trade agreement, är ett frihandelsavtal mellan Kanada, Mexiko och USA som trädde i kraft 1994. Avtalet syftar till en successiv avveckling av tullar och andra handelshinder för att stimulera handeln mellan de tre länderna.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS