Ny generation ska hålla liv i musiken på Slussen

Det började med en dröm och fem tusen lånade kronor. Sen dess har otaliga artister trollbundit publiken på Slussens pensionat. Snart är det dags för en ny generation att sätta sin prägel på den folkkära skärgårdskrogen.

ANNONS
|

En välkommen bris blåser in överden soldränkta uteserveringen därRobert, Bella och Julian Sohlberghar hällt upp var sin kopp kaffe.Plask och glada tillrop hörs frånden populära badplatsen intill ochmusikerna har precis packat ihopoch gett sig av efter gårdagens spelning.Det är högsäsong på SlussensPensionat på Orust.

– Under de mest intensiva veckornai juli och augusti har vi musikoch fullbokat i princip varje kväll,säger Robert Sohlberg som grundandeSlussens Pensionat tillsammansmed sin fru Vibs Sohlberg.

TRETTIOETT ÅR HAR svischat förbisedan den där sommaren när deöppnade restaurangen för förstagången. Startkapitalet var femtusenlånade kronor som räckte till ett parbra knivar, en stekpanna och basvarortill skafferiet. Robert, som ärmusiker och stod i köket, fick närkvällen kom slänga kökshanddukenöver axeln och äntra scenen. MedanVibs, som jobbade heltid som journalisti Uddevalla, fortsatte med ettarbetspass på pensionatet när honkom hem.

ANNONS

– Så fort det kom hit någon somvi kände åkte de in i disken direkt.Trots att det var ganska lugnt de förstaåren blev det oändligt med disk,berättar Robert Sohlberg.

Sen dess har ett oräkneligt antalmusiker från hela Sverige gästatdem och spelat med havet som kuliss.Målsättningen har enligt RobertSohlberg alltid varit att bokamusik som håller högsta kvalitet.Framförallt bokar de artister somde själva älskar, oavsett om de troratt biljetterna kommer att sälja sluteller inte. Och på senare år har ställetspopularitet nått nya höjder.

– Det verkar som att det har skettnågot slags skifte. Numera verkarvåra gäster i första hand vilja kommahit till Slussen. Sedan kollar de om de hittar någon artist som devill se. Stället drar lika mycket sommusiken, berättar Julian Sohlbergsom är yngst i familjen.

Hur blev det så?

– Jag tror att det har mycket attgöra med att de konserter som ärhär blir väldigt speciella. Både förde som spelar och de som lyssnar,det blir så intimt. Jag tror att det ärmycket där vår styrka ligger, sägerJulian Sohlberg.

BELLA SOHLBERG, SOM är storasystertill Julian, minns spelningar närstämningen i den lilla lokalen harvarit så fokuserad att den nästan hargått att ta på. Men också kvällar näringenting blev som det var tänkt.

– En kväll när The Soundtrack ofOur Lives spelade kom ett stort åskväder.Regnet smattrade som baraden på taket och folk drack så attglasen tog slut. Det var verkligenparty. Till slut började det regna inoch vi fick stå och ösa ut vatten urlokalen hela kvällen. Men de speladeändå till tre på natten, medanströmmen kom och gick.

ANNONS

För Bella och Julian Sohlberg ärSlussen både barndomshem ocharbetsplats. Här, bland matos ochmusik har de vuxit upp och arbetattillsammans med vänner, familj ochsläktingar.Nu hoppas Robert Sohlberg att deen dag, ganska så snart, ska vilja taöver driften av pensionatet.

– Vi får ta ett strategisnack i höst.Jag har nog inte riktigt samma glödoch ork som jag hade för 30 år sedan.Även om jag aldrig skulle viljavara utan det här.

FÖR JULIAN SOHLBERG har uppväxtenpå Slussens Pensionat inneburitatt han har fått ett stort musikintresse.Dessutom ett intresseför mat och vin som han numerapraktiserar i rollen som restaurangchefpå Slussen. Men att redan nubestämma sig för att ta över driftenav verksamheten känns som ettsvårt beslut.

– Det är lite läskigt att bestämmasig för vad man ska göra resten avlivet redan nu. Samtidigt är det svårtatt tänka sig att det här inte ska finnaspå det här sättet. Det är ju vårtställe, säger Julian Sohlberg.Bella Sohlberg, som själv harkommit att bli musiker och blandannat studerat vid Musikhögskolani Stockholm, är däremot redan klaröver att hon vill driva Slussen in iframtiden.

– Den tanken, att jag verkligen villdriva Slussen, kom till mig ganskanyligen. Jag tänker att vi faktiskt intebehöver blicka trettio år framåt baraför att våra föräldrar har gjort det.Vi kanske kan se fem, tio år framåt.Det är så mycket kraft, kärlek ochfolk runt omkring det här stället.Det blir nästan ett kulturellt arv, ochdet vill jag vara med och föra vidare.

ANNONS

SLUSSENS PENSIONAT

■■ Startade: år 1987.

■■ Antal anställda: 30 under högsäsong,3 vintertid, plus Robert ochVibs Sohlberg.

■■ Omsättning år 2017: 13,2 miljonerkronor.

■■ Resultat år 2017: 1 miljon kronor.

■■ Målsättning: Att hela tiden blibättre genom att fortsätta att utvecklamaten, servicen och rummen.Framförallt är målsättningen att liggai framkant vad gäller bokningar av artister.

ANNONS