22 miljarder kronor når många lyckliga idag.
22 miljarder kronor når många lyckliga idag. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nu kommer skatteåterbäringen

Från lunchtid börjar Skatteverket att betala ut pengar till tre miljoner lyckliga.
– De flesta kommer att få pengarna under dagen, så man behöver inte ringa vid lunch och fråga efter dem, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

ANNONS

Lagom till sommaren och semestern kommer skatteåterbäringen till de som deklarerat digitalt och anmält bankkonto senast 2 maj. Från lunchtid under tisdagen startar Skatteverket betala ut 22 miljarder kronor till tre miljoner som deklarerat digitalt.

– De flesta kommer att få pengarna under dagen, så man behöver inte ringa vid lunch och fråga efter dem, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Allt fler deklarerar digitalt numera, Skatteverkets prognos visar att cirka 6,4-6,5 miljoner av 8 miljoner, kommer deklarera digitalt innan året är slut.

– Vi ser en stark trend att folk deklarerar digital, och allt tidigare. Redan första dygnet hade 700 000 godkänt sin deklaration.

ANNONS

Finns det ett medelbelopp som betalas ut?

– Snittbeloppet som folk får tillbaka är 7 500 kronor.

Men en miljon personer fick sina pengar redan i april. Det var de som skaffade en digital brevlåda och deklarerade digitalt senast den 28 mars.

Den finns några som som inte kommer få sina pengar i dagarna, det är de som tagits ut för granskning.

– Det är ett antal hundratusen, ibland saknas något eller så vill vi ha in mer underlag. Pengarna betalas sen ut löpande så fort de blir godkända.

Nyhet för nästa år

Från nästa år kommer arbetsgivare och pensionsutbetalare att redovisa på individnivå till Skatteverket hur mycket de betalat ut i lön eller pension och hur mycket skatt de dragit, det gör att Skatteverket löpande kan se om du har betalt rätt skatt totalt.

Vilket kan göra att de som riskerar att få restskatt kan höja sin betalning lite varje månad under inkomståret istället för att betala den i en klumpsumma.

Det kan underlätta för de som till exempel får inkomst från olika håll, som många pensionärer som därför riskerar att få restskatt. Detsamma gäller för de som brukar få pengar tillbaka. De kan istället sänka sin skatt varje månad istället för att vänta på skatteåterbäringen till året efter .

ANNONS

Exakt hur detta ska gå till rent praktiskt och kommunikativt med kunderna är inte helt klart än, enligt Johan Schauman.

ANNONS