Priset på villor faller nu mer än det på bostadsrätter i Göteborg. Det visar HOX-index för december.
Priset på villor faller nu mer än det på bostadsrätter i Göteborg. Det visar HOX-index för december. Bild: Claudio Bresciani / TT

Nu faller Göteborgs villapriser

Prisfallet på bostadsmarknaden fortsätter – och nu drabbas villorna mer än bostadsrätterna. Men mäklarna tror, trots allt, på en bättre marknad i vår.

ANNONS
|

De svenska bopriserna sjönk med i snitt 0,8 procent i december. Det visar Valueguards HOX-index, som mäter den underliggande prisutvecklingen på bomarknaden. Mätningen tar, till skillnad från Svensk Mäklarstatistiks siffror som kom i början av veckan, bland annat hänsyn till vilken typ av bostäder som säljs en viss månad.

I Göteborg är fallet kraftigare – priserna på bostadsrätter i kommunen minskade med 1,1 procent samtidigt som villapriserna backade 2,1 procent.

Räkna med stort utbud

December är generellt en svag månad på bomarknaden och säsongsrensat visar HOX-index en uppgång på 0,6 procent i hela landet. Enligt mäklarna har det nya året också börjat starkare i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER: Bopriserna i Göteborg avslutade året nedåt

– Trots prisnedgången i december uppfattar vi att bostadsmarknaden i Göteborg känns stabil. Nu i januari ser vi en ökad aktivitet och vi ser dessutom att priserna vänder svagt uppåt. Köpare och säljare har nått en samsyn över vilka spelregler som gäller på marknaden, till skillnad från förra året då osäkerheten kring eventuella åtstramningar av amorteringskraven gjorde såväl köpare och säljare osäkra, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg, i en skriftlig kommentar.

"Positiv start på året"

Erik Olsson, grundare till fastighetsförmedlingen med samma namn, konstaterar att utbudet av bostäder kommer vara fortsatt stort – dels kommer det ut många nyproducerade bostäder på marknaden, dels ska de som inte lyckades sälja sin lägenhet eller villa förra året, nu försöka igen. Lokalt har utfallet dock blivit bättre än väntat.

– I Göteborg har vi haft en positiv start på året. Många och köpsugna visningsbesökare gör att det säljs mycket bostäder så att utbudet inte har ökat så mycket som vi befarade. Det känns som den utvecklingen kan hålla i sig så att vi får en stabil marknad framför oss, säger Erik Olsson.

LÄS OCKSÅ: Här är de dyraste villorna i Göteborg

ANNONS

Den nya, svalare och mer normala, bostadsmarknaden har också fört med sig positiva effekter, enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på statliga SBAB.

– Gradvis har köpare som köpte för att maxa bostadsinvesteringen på kortast möjliga tid gallrats bort på grund av den mer osäkra prisutvecklingen och kvar finns de som letar bostad för att bo i, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS