I den länkade artikeln här nedanför berättar Kalle Johansson om året som gjort honom till en ny människa.
I den länkade artikeln här nedanför berättar Kalle Johansson om året som gjort honom till en ny människa.

Nu får fler arbete också i de mest utsatta stadsdelarna

Utbetalningen av försörjningsstöd minskar nu också i de mest utsatta stadsdelarna. Orsaken är en stark konjunktur och riktade satsningar.

ANNONS
|

Redan under 2014 var trenden att utbetalningen av försörjningsstöd sjönk i Göteborgs kommun. Men då gick de tre mest utsatta stadsdelarna Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen mot strömmen med kurvor som pekade uppåt, trots den uttalade ambitionen att minska klyftorna i staden.

Men under 2015 kom vändningen även för nordost och Biskopsgården.

- De andra stadsdelarna drog fördel av den starkare konjunkturen tidigare. Det är ofta en eftersläpning i mer utsatta stadsdelar, säger Arne Wiik, sektorschef individ- och familjeomsorg i stadsdelen Angered där Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet, Olofstorp och Rannebergen ingår.

Den starka ekonomiska konjunkturen är en viktig förklaring till att försörjningsstödet sjunker. En annan är de satsningar som gjorts. Christina Karlsson, chef för arbetsmarknad och sysselsättning i Angered, säger att trendbrottet kom i april. Ända sedan dess har man avslutat fler ärenden än vad som tillkommit, månad för månad.

ANNONS

- Nu får alla som söker försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl en insats inom 48 timmar. Minskningen började när vi kom igång med det sättet att jobba, säger Christina Karlsson.

I nära samarbete med arbetsförmedlingen har stadsdelen förstärkt bemanningen på det man kallar Jobbhörnet, från fem till femton personer, för att klara av att ta emot alla snabbt. Här har man skapat en mötesplats för företag, utbildningsanordnare och jobbsökande.

- Vi bjuder in företag som har ett rekryteringsbehov i princip varje dag.

Christina Karlsson berättar att man har kontakt med ett stort antal företag, stora som små, i olika branscher. Mycket fokus ligger just på att hitta arbetsgivare, i stället för att – som ofta är fallet – fokusera på individen.

- Skriva cv och sådant gör vi ganska lite. Vårt fokus ligger på att hitta arbetstillfällen, säger hon.

Syftet är förstås att folk ska få jobb och tjäna pengar på egen hand, och jämfört med tidigare år har antalet personer som går från försörjningsstöd till egen försörjning ökat kraftigt i stadsdelen Angered.

Totalt har ärenden som rör 2552 hushåll avslutats i Angered under 2015. Hälften av dem var långtidsberoende av försörjningsstöd och 36 procent barnfamiljer.

Det betyder att ungefär 75 barn varje månad kunnat lämna en tillvaro där familjen var beroende av försörjningsstöd.

ANNONS

- Det är det mest förebyggande vi kan göra, att barn inte lever långvarigt med försörjningsstöd. Att påverka barnens situation är det bästa vi kan göra för att minska skillnaderna i samhället, säger Christina Karlsson.

Även i Östra Göteborg pekar kurvorna nedåt. Både när det gäller den grupp som haft försörjningsstöd under en kortare tid och bland dem som varit beroende av stöd under en längre tid.

- Vi har en hög andel barnfamiljer i stadsdelen som varit beroende av försörjningsstöd under längre tid, så det är väldigt positivt, säger Andreas Lökholm, chef för individ- och familjeomsorg i stadsdelen Östra Göteborg som Bergsjön, Gamlestaden, Kortedala, Kviberg och Utby ingår i.

Han säger att konjunkturläget kan vara en förklaring. Å andra sidan är det inte alltid som en god arbetsmarknad hjälper för att få effekt på försörjningsstödet.

- Sedan har vi arbetat med att bemanna upp för att jobba mer aktivt med individer, säger Andreas Lökholm.

På sikt, och för att få ut ännu fler personer i arbete, gäller det att satsa på utbildning, konstaterar han. I stadsdelen finns ganska många som inte har den kompetens som krävs för de lediga jobb som finns.

- Vi har en grupp som har kort utbildning, och det spelar ingen roll var man kommer ifrån. Har man en kort utbildning blir det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Andreas Lökholm.

ANNONS

FAKTA: Detta är försörjningsstöd

  1. Försörjningsstöd – som tidigare hette socialbidrag – är en stor utgiftspost för vissa stadsdelar.Efter att utbetalningarna under flera år hade ökat i Angered, Östra Göteborg och på Västra Hisingen bröts trenden under 2015.
  2. I Angereds fall minskade utbetalningarna från 275,7 miljoner kronor 2014 till 257,6 miljoner kronor 2015 – alltså en minskning med 18 miljoner kronor.
  3. Västra Hisingen, där Biskopsgården och Torslanda ingår, gick från 153,3 miljoner kronor 2014 till 145,8 miljoner kronor 2015 - en minskning med 7,5 miljoner kronor.
  4. I Östra Göteborg minskade utbetalningarna från 245,8 miljoner kronor 2014 till 238,6 miljoner kronor 2015 - en minskning med sju miljoner kronor.
ANNONS