För att göra upp i svåra lägen måste vi ha beredskap att erkänna att vi hade fel, är ett tips till svenska politiker från professor Paul Romer. Arkivbild
För att göra upp i svåra lägen måste vi ha beredskap att erkänna att vi hade fel, är ett tips till svenska politiker från professor Paul Romer. Arkivbild

Nobelpristagare: Undvik panik, ge inte upp

Det är grundtipset till aktörerna i den svenska partipolitiskt låsta situationen. Avsändare är Paul Romer, en av årets mottagare av Ekonomipriset till Nobels minne.

ANNONS
|

Men det räcker inte att vara enträgen. Det handlar också om att ha rätt tonläge, kunna umgås på ett behärskat sätt och att lägga band på känslorna, enligt pristagaren.

- Försök att inte blåsa upp heta känslor, som vrede eller avsky. Håll diskussionerna känslokalla och fria från passion, säger Romer i en telefonintervju med TT.

Empati och respekt

Råden hämtar professorn från sina egna erfarenheter i vetenskapens värld. Han har bland annat kritiserat vissa kollegor för att ägna sig åt "akademisk politik" som befäster motsättningar och skapar splittringar i forskarvärlden snarare än en konstruktiv vetenskaplig diskussion.

ANNONS

- Det är politiker och väljare som ska fatta besluten. Men de kan lära sig, och kopiera lite, av det som visat sig fungera för att göra upp i vetenskapens värld, säger Romer.

Det behövs också alltid ett visst mått av empati och respekt för motpartens synsätt för att det ska gå att göra upp, enligt Romer:

- De som vi inte är överens med har också rätt att göra sig hörda. Vi måste anstränga oss att förstå de andra och arbeta med målsättningen att uppnå enighet. Vi kan inte bara avvisa alla vi inte kommer överens med.

- Vi kan argumentera för vår sak, men vi måste ge oss in i diskussionen med ambitionen att nå konsensus och att det hela kan utmynna i att vi faktiskt hade fel.

ANNONS

Professor Romer blev varse det låsta läget i Sveriges riksdag i samband med en middag på den svenska ambassaden i Washington DC. När han nu uttalar sig är han noga med att betona att han inte har några djupare detaljkunskaper om svensk politik. Råden till svenska partiledare och parlamentariker ska ses som generella.

"Vi är alla människor"

Enligt Romer är det i sammanhanget också viktigt att komma ihåg att den typ av låsta lägen som svensk politik just nu präglas av inte är något unikt, vare sig geografiskt eller historiskt.

- Vi har ställts inför splittring och handlingsförlamning många gånger förut. Historiskt har det ibland handlat om så brutala konflikter som inbördeskrig, där motsättningarna har övergått i våld, säger han.

- Detta är ett problem människor alltid har haft och historiskt har det gått att lösa dessa problem.

TT: Men politik kan väl bli ett betydligt mer aggressivt och hårt spel än det som pågår i den akademiska världen?

ANNONS

- Henry Kissinger sade en gång om den akademiska världen att bataljerna där är så hårda bara för att de gäller så lite. Akademiker och forskare kan vara ganska aggressiva och elaka också. Vi är alla människor.

TT

Fakta: Kort om Paul Romer

Professor Paul M Romer, från Stern School of Business vid New York University, tilldelas årets ekonomipris till minnet av Alfred Nobel för att han har varit med och lagt grunden till metoder för att studera vikten av teknologisk utveckling för tillväxt. På senare år har Romer även gjort sig känd som en stridbar kritiker av vissa kollegor i nationalekonomiska kretsar.

Han myntade även för i dagarna 14 år sedan uttrycket "A crisis is a terrible thing to waste" (på svenska ungefär: "En kris är en fruktansvärd sak att låta gå till spillo"). Uttrycket var riktat till deltagare på ett riskkapitalseminarium i Kalifornien. Men det var i sin tur inspirerat av en reklamslogan för en amerikansk fond för stöd till svarta universitetsstudenter från 1971, som löd: "A mind is a terrible thing to waste".

Paul Romer, nyligen fyllda 63, skapade även stora rubriker tidigare i år när han i protest mot vad han ser som manipulerad data i Världsbankens rankning för affärsklimat i olika länder lämnade uppdraget som Världsbankens chefsekonom. Han delar årets ekonomipris med William D Nordhaus, professor vid Yale University.

ANNONS