Netflix mardröm – 500 miljarder upp i rök

Efter tisdagens rapportmiss har Netflix tappat 35 procent av sitt börsvärde. Det motsvarar över 500 miljarder kronor. Samtidigt meddelar en profilerad investerare att han drar sig ur streamingjätten.

ANNONS
|

Marknaden var inte nådig efter att Netflix i tisdags presenterade resultatet för årets första kvartal.

Antalet nya betalande prenumeranter, 2,73 miljoner, låg i linje med analytikernas förväntningar. Dessutom var vinsten per aktie, som landande på 3,53 dollar, högre än vad analytikerna trott.

Trots det har aktien rasat på New York-börsen. Marknaden valde nämligen att fokusera på det som var mindre bra i rapporten, nämligen att fler betalande kunder lämnat tjänsten, vilket gett ett nettotapp på 200 000 prenumeranter.

Med 222 miljoner betalande Netflixkunder är tappet marginellt, men det är första gången sedan 2011 som man backar. Störst tapp skedde i Nordamerika, där Netflix tidigare i år höjde prenumerationsavgiften med elva procent.

ANNONS

Så ska Netflix vända trenden

Efter Wall Streets stängning på onsdagskvällen svensk tid var aktien ned 35 procent, vilket innebär att drygt 500 miljarder kronor i börsvärde gått upp i rök.

Hittills i år har Netflix aktie tappat 62 procent.

Under årets andra kvartal räknar Netflix med att förlora ytterligare två miljoner kunder globalt.

För att vänta trenden har vd:n Reed Hastings öppnat för ett billigare abonnemang med reklam. Han vill också begränsa delandet av abonnemang till icke-betalande. Av de 222 miljoner hushåll som betalar för Netflix finns uppskattas ytterligare 100 miljoner använda sig av någon annans konto.

Efter onsdagens börsstängning meddelade stjärninvesteraren Bill Ackman att hans fond Pershing Square sålt sålt sina Netflixaktier med förlust, rapporterar Di. I ett brev till investerare skrev Ackman att han i ljuset av de senaste dagarnas händelser hade svårt att spå framtidsutsikterna för streamingjätten.

LÄS MER:Hushållen sparar – då ryker tv-tjänsterna

LÄS MER:Netflix ska ta krafttag mot kontodelning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS