Antalet nyregistreringar av fordon som används för kommersiellt bruk, som lastbilar eller bussar, sjunker. Arkivbild.
Antalet nyregistreringar av fordon som används för kommersiellt bruk, som lastbilar eller bussar, sjunker. Arkivbild. Bild: Fabian Bimmer/AP/TT

Nedgång i nyregistreringar av tunga fordon

ANNONS

Nyregistreringar av fordon för kommersiellt bruk, som lastbilar och bussar, rasade med 28 procent under perioden januari till augusti i år, enligt färsk statistik från branschorganisationen Acea. I samtliga 27 EU-länder noteras en tvåsiffrig nedgång i nyregistreringarna.

Särskilt märkbart var fallet på de fyra största marknaderna. I Spanien var fallet minus 37 procent, i Italien och Frankrike minus 26 procent och i Tyskland minus 25 procent.

Från en mindre minskning i efterfrågan i juli, jämfört med månaderna före, föll nyregistreringarna med 18 procent i augusti till 126 710 fordon. Italien var det enda land i EU där en viss ökning märktes, plus 3 procent.

ANNONS

Nyregistreringarna av tunga lastbilar föll knappt 12 procent i augusti och har under de åtta första månaderna i år fallit cirka 38 procent.

Nyregistreringarna av det som klassas som lätta fordon för kommersiell trafik sjönk nästan 19 procent i augusti och har under perioden januari till augusti minskat med 27 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS