Ikeas designchef Marcus Engman tror att det finns många idéer från rymddesignen att plocka ner till vanliga bostäder på jorden.
Ikeas designchef Marcus Engman tror att det finns många idéer från rymddesignen att plocka ner till vanliga bostäder på jorden.

Nasa hjälper Ikea att tänka utanför boxen

ANNONS
|

En av möbeljättens stora utmaningar inför framtiden är att bli ett överkomligt alternativ för dem som precis rest sig upp ur fattigdom.

- Tillväxten av de många människorna sker ju primärt i Asien och Afrika. Det är där behoven finns, mycket större behov, folk som kommer ut ur fattigdom och bygger sina liv. Med vår vision och den affärsidé vi har är det där vi behöver vara, säger Torbjörn Lööf till TT.

ANNONS

Lärdomar från Kina

De länder som står näst på tur för blågula varuhus är Serbien, Indien, Lettland och Estland, inom tre till fyra år även Vietnam och Filippinerna. I bagaget finns lärdomar från hur etableringen i Kina gick till.

- Vi gick in med ett sortiment som vi skeppade från existerande leverantörsbas, vilket gjorde att priserna landade på en nivå som egentligen var oåtkomlig för medelinkomsttagaren i Kina, säger Torbjörn Lööf.

Lösningen var att starta lokal produktion. Det är också vad som måste till för att exempelvis kunna expandera i Afrika söder om Sahara, men också lyhördhet för lokala preferenser.

Ikea vill också förhålla sig till urbaniseringen. I städerna bor man trångt, vilket ställer krav på designen. Och Ikeas måste komma närmare stadsborna med fler butiker inne i städerna, konstaterar Lööf.

Två tusen produkter

Hos Ikea i Älmhult skapas mer än 2000 nya produkter varje år och för att lyckas tänka nytt har möbeljätten hela tiden tentaklerna ute i nya samarbetsprojekt – nu även med amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Rymddesignen ger nya infallsvinklar, både kring hur man kan bo på liten yta och att leva resurssnålt, konstaterar Ikeas designchef Marcus Engman.

ANNONS

- Det handlar om att lära. Vad är mest svåruppnåeligt, om inte att göra rymden hemtrevlig? säger han.

Därför har Ikea just nu formgivare på plats i USA som får prova på hur det är att leva på Mars, i en experimentanläggning ute i öknen.

IT-jätten Apple är en annan ny partner, som hjälper Ikea att ta fram en app som ska lanseras senare i år. Med den ska kunderna kunna se hur Ikeas möbler ser ut i den egna hemmiljön på ett realistiskt sätt. I appen går det att flytta runt den möbel man är intresserad av i sin egen bostad, testa olika möbeltyger och modeller och även att dela bilderna med vänner för att få input.

TT

Fakta: Ikea

Ikea har 397 varuhus i 48 länder, men om bara några månader är antalet uppe i 400.

I augusti förra året omstrukturerades verksamheten för att få en renodling mellan varuhusdrift och övrig verksamhet.

Inter Ikea Group, med bas i Nederländerna, äger varumärket Ikea och ansvarar också för bland annat inköp och utveckling av sortimentet.

Varuhusen drivs av olika franchisetagare, varav Ikea Group är allra störst.

ANNONS