Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Mammuts fabrik utanför Teheran, Scanias lokala partner i Iran. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Mammuts fabrik utanför Teheran, Scanias lokala partner i Iran. Arkivbild.

"Mycket välkommet" för svenska företag

ANNONS
|

Svenska storföretag i Iran har inför valet tagit fram olika strategier som man varit beredda att sjösätta beroende på valresultatet.

Nu kan de pusta ut och blicka framåt. Magnus Almén, som arbetar på Business Swedens kontor i Teheran beskriver det ur svenska företags perspektiv som "mycket välkommet" med Rohani som segrare.

- Det är stora investeringar man planerar på sina håll i Iran. Då vill man vara säker på att man kan realisera och Rohanis andra mandatperiod ger den stabiliteten, säger han.

ANNONS

Kärvare för små

Sedan sanktionerna mot Iran efter kärnavtalet börjat lyftas förra året har svenska företag satsat på Iran. Men hittills har det inte gått så bra som man hoppats på, även om Almén inte vill kalla det en besvikelse.

- Där de stora företagen lyckas och i vassa fall överträffat förväntningarna har små och medelstora företag en betydligt en kärvare väg fram, säger han, och berättar bland annat om svårigheter med att få finansiering.

Stora behov

Från Business Swedens sida satsar man på att bearbeta Irans centralbank, affärsbanker på plats och svenska affärsbanker.

Lyckas man finns stor potential i Iran, där sanktionerna gör att mycket är eftersatt.

- Det finns egentligen ingen samhällssektor som inte är i behov av renovering, utvidgning eller uppfräschning. Det gör att svenska företag har en väldigt bra situation i Iran. Vi är kända för att stå för stabilitet, pålitlighet och kvalitet, säger Almén.

ANNONS

Svenska företag har varit verksamma i landet länge inom bland annat transport-, it- och telekom- och gruvsektorn.

- Rohani står för en reformvilja att fortsätta att verka för att investeringsklimatet blir attraktivt för företag som vill komma in i landet, säger Almén.

TT

ANNONS