Musiker höjer livskvaliten och ska få betalt för det

Musiker ser faktiskt till att vi får mening till våra liv. Jag förstår att jag kanske låter pretentiös, men jag skriver detta på största allvar. Det är dags att ge musiker den lön de förtjänar, skriver Susanna Sundström.

ANNONS
|

En dag ska jag skriva om musikersusla villkor, en dag skajag publicera en text om hurvärdefullt ert arbete är, ni förtjänarsåmycket mer”, sa jagtill min klarinettlärare påoperani Göteborg när jag var sexton. Mellantragglande av skalor och diskussionerom hur Mozarts klarinettkonsertbäst skulle spelas brukade jag och minlärare prata om livet.

För mig har musik alltid haft en storplats, kanske är det den grundpelaresom format mig mest. Jag är såoutsägligttacksam över att vara med imusikvärlden som för mig mest kanbeskrivas som en sekt.Jag är frälst av den gemenskapsom skapas kring konstformen ochord som tolkas med toner. Jag tillberkompositioneroch finner ro i musikersom kan framföra dem rakt in i minsjäl. Ett mål med mitt långsiktiga sparandeär att ha råd att resa och upplevadem.

ANNONS

NÄR FRILANSJOURNALISTLÖNEN SINARär saxofonen och stämbanden minatrotjänare som ger mig mening ochlön. Jag ska väl inte säga att jag har detknapert, men det finns andra musikersom förtjänar såoerhört mycket merpengar än vad de får i dag.Min klarinettlärare tjänade mindreän en lågavlönad högstadielärare föratt jobba heltid som orkestermusiker.Tidiga morgnar med barnen, evigtövande, hundratals repetitioner ochflera konserter i månaden gjorde attprivatlektioner var ett måste för att fåfamiljelivet att gåihop.

Min vän som jobbar som studiomusikerfick 60 000 kronor av ettskivbolag för att fåjobba dygnet runt istudion i ett och ett halvt år. Det är enmånadslön på3 300 kronor. Givetvisfick vännen provision, men långt ifråntillräckligt för att betala en hyra.När min kör ska göra ett gig påettstort evenemang blir vi ibland erbjudna500 kronor. Dåtackar vi vänligtmen bestämt nej. Även om insatsen tar15 minuter och repertoaren är inövadsåtar förberedelserna inför ett sådantupplägg sällan mindre än fem timmar.

För 20 personer blir timlönen fem kronorper person.En av mina Stockholmsvänner spelade på en av Sveriges festivaler och repeterade flera veckor för en lön i form av tacksamhet och lite bättre renommé.Det är orimligt, men en branschregeloch verklighet för många välutbildademusiker.

JAG SKYLLER INTE påarbets- ochuppdragsgivarna. Det här faller inomett annat problemfält. Musiker är eftertraktadeoch branschen är oerhörtkonkurrensutsatt, vilket enligt marknadsekonomingör att lönerna är låga.Dessutom förväntas många musikerspela gratis och många amatörer ställerupp för struntsummor, vilket sänkerlönerna ytterligare.

ANNONS

Frälst av musik och musiker uppmanarjag er att sluta ge för lite tillbakatill en yrkesgrupp som lägger ner oräkneligatimmar för att kunna förgylladitt bröllop, dop, evenemang eller fest.Förringa dem inte. Och du som ställerupp gratis för att det är kul måste slutamed det. Du förstör för de etableradeoch din framtida karriär. Kompetentamusiker förtjänar bättre.Behöver du en måttstock för arvodering– utgåfrån en it-konsults lön.De gör ocksåett oumbärligt jobb närde ser till att din teknik fungerar. Menmusiker ser faktiskt till att vi får meningtill våra liv. Jag förstår att jag kanske låter pretentiös, men jag skriverdetta påstörsta allvar.Det är dags att ge musiker den lönde förtjänar.

JAG VILL AVSLUTA med en uppmaning:gå påen konsert ochfundera sedan efteråt påvad dufick för pengarna. Ett par timmarmed levande musik kanverkligen höja vår livskvalitet.Musiken ger oss upplevelseroch minnen för livet.Och om du trots allttycker att biljetterna är fördyra: betala åtminstonedin kyrkoskatt ochnjut av några av defantastiska konsertersom bjuds ilandets kyrkor.I kyrkan hardessutomen stor delav Sverigesmusikelitskolatshelt avgiftsfritt.

Något värdefullt att bidra till.

PLUS:Matteuspassionenav Bach, ett verksom aldrig blirtråkigt och rörända in i själenflera hundra årefter uruppförandet.

MINUS:Marknadsproduceradmusik somlåter precis somsenaste hiten föratt dra in snabbapengar och klararsig cirka ett år.

ANNONS