E-sportkoncernen MTG ror hem nytt kinesiskt samarbetsavtal, men får leta efter en ny vd. Arkivbild.
E-sportkoncernen MTG ror hem nytt kinesiskt samarbetsavtal, men får leta efter en ny vd. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

MTG tappar vd:n – men ökar vinsten

Mediekoncern MTG, verksamma inom e-sport och mobilspel, får leta efter en ny vd. Jørgen Madsen Lindemann, som arbetat inom bolaget i 26 år, lämnar nämligen in sin avskedsansökan. Samtidigt rapporterar bolaget fina siffror – delvis tack vare pandemin.

ANNONS

Jørgen Madsen Lindemann har 12 månaders uppsägningstid och kommer att fortsätta arbetet som vd och koncernchef tills en efterträdare står redo att ta över. MTG:s styrelse kommer nu att "aktivera sin interna och externa kandidatlista för vd-succession".

"Styrelsen har motvilligt accepterat Jørgen Madsen Lindemanns uppsägning", skriver MTG i ett pressmeddelande. Styrelseordförande David Chance meddelar också att han inte kommer att kandidera för återval i samband med stämman 2021.

Men det är inte på grund av ett bolag i kris som vd och styrelseordförande kastar in handduken. Samtidigt som avgången meddelades kom MTG:s andra kvartalsrapport för året, och visade fina siffror.

ANNONS

Miljonvinst

Intäkterna steg något, till 1 096 miljoner kronor, från 1 095 miljoner motsvarande kvartal förra året. Det är framför allt intäkterna från koncernens mobilspel som växt, från 648 till 743 miljoner. På e-sportsidan, där MTG:s bolag ESL och Dreamhack anordnar turneringar, livesändningar och evenemang, sjönk samtidigt omsättningen från 444 till 353 miljoner kronor.

Det justerade rörelseresultatet blev 167 miljoner kronor, en klar ökning jämfört med de 88 miljoner MTG gjorde i vinst under det andra kvartalet 2019.

"Den positiva utvecklingen grundar sig delvis i effekter från den pågående coronaviruspandemin som lett fram till att fler spelar spel. Detta resulterade i att dagliga aktiva användare och genomsnittliga intäkten per daglig aktiv användare ökade", skriver Jørgen Madsen Lindemann i rapporten.

Avtal med Kina

Samma dag kom nyheten att ESL och Dreamhack har ingått ett nytt samarbetsavtal med den kinesiska spelutgivaren Huya. Avtalet innebär att det kinesiska bolaget blir exklusiv mediepartner för distribution på mandarin och andra kinesiska språk och dialekter för ett antal av bolagens stora e-sportturneringar, skriver MTG i ett pressmeddelande.

"Samarbetsavtalet kommer öka exponeringen för ESL och Dreamhacks partners på den globala marknaden för e-sport", skriver MTG i pressmeddelandet, som kommer inför en delårsrapport för andra kvartalet från bolaget.

ANNONS