Mp vill utforma regeringsdeklaration

ANNONS
|

Först i slutet av sommartalet i Alingsås kom språkröret Peter Eriksson fram till de fem punkter som mp vill ha med i en gemensam regeringsdeklaration med s efter valet.

Detta är vad partiet kräver att en s-mp-regering arbetar för:

* Investeringar i förnyelsebara energislag genom ett regionalt omställningsprogram för att minska beroendet av olja och el.

* Satsningar i ett brett program för småföretagarpolitiken.

* Utjämnade löneskillnader inom den offentliga sektorn.

* Mer tid för barnen genom längre föräldraförsäkring och ekonomiskt stöd för en arbetstidsförkortning för föräldrar.

* Ökat svenskt ansvar för avskaffande av oljeberoendet och fattigdomen i världen.

ANNONS

Det mesta är förslag som miljöpartiet lagt fram sedan tidigare. Nytt är dock att partiet kräver att frågorna ska finnas med i en gemensam politik om mp och s tillsammans får bilda regering efter valet.

- Vi vill påverka mer, inte mindre. I det läget är det naturligt att vi också talar om vad vi vill att en koalition ska genomföra, sa Peter Eriksson vid en pressträff efter talet.

Frågan är vad socialdemokraterna tycker om mp-kraven om en koalition.

- De hoppas att de klarar av att få egen majoritet, eller möjligen klara sig med vänsterpartiet som stödparti. Men om de inte lyckas med det är det här det realistiska alternativet.

Miljöpartiet vill i första hand se en koalitionsregering utan vänsterpartiet.

- Det är det vi i första hand går till val på, sa Peter Eriksson och motiverade det med att han tycker att vänsterpartiet varit destruktiv kraft på ett par områden, bland annat miljön, som tillhör de viktigaste för miljöpartiet.

ANNONS