Ratinginstitutet Moody's varnar för en kris som kan sluta i en brittisk recession om det blir brexit utan avtal. Arkivbild
Ratinginstitutet Moody's varnar för en kris som kan sluta i en brittisk recession om det blir brexit utan avtal. Arkivbild

Moody's befarar hård brexit-smäll

Ratinginstitutet Moody's ser en ökad risk för brexit utan ett avtal och varnar för förödande ekonomiska konsekvenser. Bank of England noterar också ökad osäkerhet kring EU-utträdet.

ANNONS
|

Den brittiska centralbanken Bank of England lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 0,75 procent, men pekar i sitt räntebesked på ökad osäkerhet kring brexit.

Företag stramar åt och bromsar investeringar inför EU-utträdet i mars 2019 och bland brittiska exportbolag räknar fyra av tio med att brexit kommer att slå mot försäljningen, enligt Bank of England.

Betydande utmaning

Moody's går längre i sin analys och skriver i en rapport att en lång rad ekonomiska sektorer och stora låntagare i både Storbritannien och EU riskerar sänkta kreditbetyg om förhandlingarna mellan London och Bryssel inte leder till något avtal.

ANNONS

Men att ringa in precis när och hur ett avtalslöst förhållande mellan EU och Storbritannien skulle slå är inte möjligt, då både britterna och EU-länderna troligen skulle vidta krisåtgärder för att hejda en akut situation, skriver Moody's.

"Men det skulle helt klart utgöra en betydande utmaning kreditmässigt jämfört med en förhandlad exit".

När det gäller Storbritannien räknar Moody's med att det i första hand skulle handla om en kraftig försvagning av det brittiska pundet, vilket skulle blåsa upp inflationen och urholka reallönerna under flera år. Det skulle i sin tur dra ned konsumtionen, dämpa tillväxten och riskera att sluta i en brittisk recession.

Störst exponering

Inom EU ser Moody's i första hand risk för handelsrelaterade problem för Irland, Nederländerna, Cypern och Malta – de länder som har störst exponering mot den brittiska ekonomin.

När det gäller näringslivet befaras kraftiga bakslag för bland annat bilindustrin, flygbolag och kemisektorn.

Den stora brittiska banksektorn skulle också få problem med försämrad lönsamhet och tillgångar som faller i värde, vilket antas försvaga kreditbetyget för sektorn, enligt Moody's.

Det är enligt Moody's analytiker inte uteslutet att Storbritannien lämnar EU i mars 2019 utan ett avtal på plats, men att Bryssel och London då gör upp om en tvåårig förhandlingsfrist med övergångsregler för att undvika stora ekonomiska störningar.

ANNONS
TT

Fakta: Förhandlingsfönstret snart slut

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om ett avtal om vad som gäller efter brexit, som ska äga rum den 29 mars 2019, är inne i ett avgörande skede.

Frågan ska enligt plan utgöra huvudtema på ett EU-toppmöte den 19–20 oktober, men det kan enligt många bedömare bli aktuellt med ett extra toppmöte om brexit i november.

Skulle brexit genomföras utan ett färdigt avtal riskerar bland annat den planerade övergångsperioden som ska löpa till december 2020 att utebli.

ANNONS