Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till att kvinnor blir långtidssjukskrivna. Arkivbild.
Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till att kvinnor blir långtidssjukskrivna. Arkivbild.

Minskande sjukfrånvaro – men inte för unga

Andelen långtidssjukskrivna personer på arbetsmarknaden sjunker generellt, visar en ny rapport. Men för unga människor ser det annorlunda ut: där ökar andelen arbetstagare som drabbas av en längre sjukfrånvaro.

ANNONS
|

För gruppen arbetstagare mellan 16 och 25 år ökade sjukfrånvaron under 2016 jämfört med året innan, visar Afa försäkringars årliga rapport om sjukfrånvaro och olycksfall i arbetet.

- Det gäller både för personer som jobbar inom kommun och landsting och de som jobbar i privat sektor, säger Therese Ljung, analytiker på Afa försäkringar.

Tydligast syns denna tendens hos unga kvinnor som arbetar inom kommun och landsting. 2007 drabbades omkring sex av 1000 kvinnor i den här gruppen av långa sjukskrivningar, en siffra som hade ökat till nära 11 av 1000 kvinnor 2016.

ANNONS

De senaste åren har antalet långa sjukskrivningar ökat generellt, men denna siffra vände neråt 2016: i genomsnitt minskade långtidssjukskrivningarna med fem procent under den här perioden. Afa försäkringar noterar dock i sin rapport att en del av förklaringen till denna minskning har att göra med att fler sjukfall numera avslutas vid dag 180, då Försäkringskassan prövar arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.

I rapporten konstateras det även att risken för att drabbas av en allvarlig arbetsplatsolycka har legat på en jämn nivå de senaste fyra åren. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsplatsolyckor per 1000 sysselsatta och år i Sverige.

TT

Fakta: Psykiska diagnoser vanliga

Totalt godkändes 59369 arbetsskador 2016, varav 10925 klassades som allvarliga. För män var risken 3,1 allvarliga olyckor per 1000 sysselsatta att jämföra med 1,8 allvarliga olyckor per 1000 sysselsatta kvinnor.

För kvinnor i offentlig verksamhet var risken för att bli långtidssjukskriven dubbelt så hög jämfört med männen. I privat sektor var det 60 procent fler kvinnor som drabbades av lång sjukfrånvaro.

Totalt ersattes 34860 nya fall av långtidssjukrivna i offentlig sektor. För anställda inom Svenskt Näringsliv/LO låg samma siffra på 30439 fall.

Psykiska diagnoser är den vanligaste anledningen till sjukskrivning bland både män och kvinnor i offentlig sektor, följt av muskuloskeletala diagnoser.

I privat sektor är muskuloskeletala bekymmer den vanligaste orsaken till sjukdom hos män, medan psykiska diagnoser är vanligast för kvinnor.

Rapporten bygger på statistik från Afa försäkrings skadedatabas som är ett register över försäkringsärenden som Afa försäkring hanterar. Siffrorna gäller för avtalsområdena kommuner och landsting samt Svenskt Näringsliv/LO.

Med långtidssjukskrivning avses sjukfall som leder till mer än 90 dagars sjukfrånvaro eller månadsersättning.

Källa: Afa försäkring

ANNONS