Ett SAS-plan landar på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. Arkivbild.
Ett SAS-plan landar på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. Arkivbild.

Milstolpe på Kastrup – 30 miljoner resenärer

ANNONS
|

I år kommer fler än 30 miljoner passagerare att landa på eller lyfta från Köpenhamns flygplats Kastrup, Nordens största. Milstolpen passeras under torsdagen och kan jämföras med flygplatsens första år 1925, som summerade 2100 passagerare.

- Det är en utveckling som är signifikant sedan flygplatsens början. Från att ha varit något lite elitistiskt som de rika gjorde, är det i dag något vi gör rätt ofta. Vare sig det är på semester eller i jobbet. Det har blivit vanligt att flyga, säger Peter Krogsgaard, kommersiell chef vid flygplatsen.

ANNONS

Det har varit en del problem längs vägen, exempelvis andra världskriget, oljekrisen på 1970-talet, några krisår på 1980-talet och tiden efter 11 september-attackerna. I dag är det mer klimatpåverkan som är i fokus när flygets framtid diskuteras.

- Vi har ännu inte sett någon påverkan, men jag upplever att det är en helt annan medvetenhet om hur flyget påverkar vår planet, säger Krogsgaard, som vill tillägga att flygbolagen anstränger sig för att minska sina koldioxidavtryck.

TT-Ritzau

ANNONS