Miljonregn över Handels

ANNONS
|

De sju projekten som delar på drygt tio miljoner kronor handlar bland annat om konkurrens i dagligvaruhandeln, mötet mellan konst och företagande och utvecklingen av Centre for International Business Studies.

Ett annat projekt är Karteller och handelspolitik där pengarna används för att finansiera en forskartjänst på deltid under två år.

- I projektet undersöks karteller i svenskt näringsliv under efterkrigstiden fram till 1992 och deras internationella avtal, samt hur de internationella kartellavtalen påverkades av handelspolitiska avtal i en period av ökande frihandel, säger professor Susanna Fellman vid Institutionen för ekonomi och samhälle, ansvarig för projektet.

Fil dr Florin Maican på Institutionen för nationalekonomi med statistik är ansvarig för projektet Konkurrens i dagligvaruhandeln.

ANNONS

- Ett viktigt bidrag med projektet är att vi simulerar utvecklingen av dagligvarumarknaden till följd av ett antal hypotetiska förändringar såsom en mer liberal reglering av nyetableringar och ett ändrat antal butiksformat. På så sätt kan vi upptäcka möjliga framtida scenarios, säger Florin Maican.

Professor Claes G Alvstam tilldelas 4 500 000 kr för att utveckla Centre for International Business Studies

Professor Susanna Fellman tilldelas 1 058 750 kr för projektet Karteller och handelspolitik: internationella avtal, utländska företag och liberalisering

Professor Susanna Fellman tilldelas 815 000 kr för projektet Handelshusens roll på kreditmarknaden i Göteborg under 1800-talet

Filosofie doktor Florin Maican tilldelas 1 100 000 kr för projektet Konkurrens i dagligvaruhandeln

Professor Ulla Johansson Sköldberg till delas 909 000 kr för projektet Mötet mellan konst och företagande: en närstudie av projekt i VG-regionen.

Professor Dennis Töllborg tilldelas 400 000 kr för rättsvetenskapliga studier.

Handelshögskolan tilldelas 1 500 000 kr för en donationsprofessur i Business History 2012

ANNONS