Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Miljardregn över Dan Sten Olsson - superbud mottaget

  Amerikanska läkemedelsjätten Mylan vill köpa Svenska läkemedelsföretaget Meda. Går köpet i hamn så innebär det ett miljardregn på över 12 miljarder kronor för Dan Sten Olsson och Stenasfären som är storägare i Meda. "Den eniga styrelsen för Meda rekommenderar att aktieägarna godtar budet från Mylan", lyder ett pressmeddelande från Medas styrelse som leds av Martin Svalstedt, vd för Stena Sessan.

  Budet, närmare tio miljarder dollar, cirka 84 miljarder svenska kronor, är ett av de största som lagts på ett svenskt bolag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Tidigare har Meda sagt nej till Mylans frierier. I april förra året avvisades två bud från den amerikanska läkemedelsjätten. Då hävdade vd:n Jorg-Thomas Dierk att Meda absolut inte ville köpas upp av konkurrenten, utan snarare själva siktade på att expandera.

  Men nu verkar det som att miljardaffären är nära att gå i hamn.

  Med nästan 21 procent av rösterna och kapitalet i Meda så har Stena Sessan Rederi mycket att säga till om. Och, enligt DI.se, så har de, liksom storägaren Rottapharm som äger 9 procent av aktierna, accepterat budet.

  Styrelsen för det svenska läkemedelsbolaget Meda rekommenderar nu aktieägarna att säga ja till amerikanska Mylans bud på aktieuppköp, enligt ett pressmeddelande. Mylan bjuder 165 kronor kontant per aktie, vilket är ett saftigt erbjudande, Meda stängde på onsdagen på 86 kronor.

  – Antingen äter du eller blir äten. Jag tycker att det är ganska logiskt att vi fördrar att äta och inte ätas, kommenterade vd:n Jorg-Thomas Dierk, då det negativa beskedet till Mylan.

  Vid försäljning innebär miljardaffären ett pengaregn på över 12 miljarder kronor till Stenasfären med Dan Sten Olsson i främsta ledet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.