Miljökonsult verkar för grönare byggbransch

Att bidra till en hållbar värld är en av Maria Perzons största drivkrafter. Som hållbarhetsansvarig på teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren har hon fått en jätteutmaning: att vara med och bygga världens första fossilfria förskola.

ANNONS
|

Teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren har specialiserat sig inomsamhällsbyggnadsområdet och arbetaraktivt med hållbarhetsfrågornär det gäller byggande. Bostäderoch lokaler står för cirka 18 procentav de totala utsläppen av växthusgaseri Sverige.

Hur arbetar ni på Bengt Dahlgren?

– När jag började här jobbadebyggbranschen mycket med energieffektivisering,medan miljöaspektenvar en separat och inte likaprioriterad fråga. Men de senasteåren har det hänt mycket på denfronten, där hela branschen jobbarmer aktivt och fokuserar på att fåin miljö- och hållbarhetsperspektiveti alla delar, från energilösningartill byggmaterial och miljöcertifiering.Min roll på Bengt Dahlgrenär att driva hållbarhetsfrågan i helakoncernen. Internt innebär detbland annat att flera av våra kontorär Kran-märkta, vilket betyder attarbetsplatsen, möten och externakonferenser liksom utbildningarär fria från flaskvatten. Men störstfokus ligger förstås på att få vårakunder att göra mer hållbara val.

ANNONS

Vilka utmaningar ser du framöverför byggbranschen?

– Just nu är det nog byggvarorna.Där finns en hel del kvar att göra,även om man exempelvis byggermer i trä i dag. Men det finns enmängd problem som många intetänker på. Som alla installationsproduktersom elkablar, tekniskisolering kring rör, mängder avsmå elektronikprylar som sitteröverallt och alla parallella systemsom inte är samordnade. Därmåste man hitta fler hållbara ochmiljövänliga lösningar. Just när detgäller installationerhar vi haft treexamensarbetensom fokuserat pådetta.

Ni är ju med i ett unikt projekt,nämligen att bygga världens förstafossilfria förskola. Berätta!

– Det var för ungefär ett år sedanvi fick i uppdrag att hjälpa lokalförvaltningeni Göteborg att bygga enfossilfri förskola. Vi anlitades somextern projektledare inom miljö,och vår uppgift är att hitta de mestinnovativa produkterna och lösningarnasom finns på marknaden.Vi började med att kartlägga allaprodukter i en precis färdigbyggdförskola och se hur många sominnehöll fossila råvaror. Det vartyvärr hur många som helst. Enstor del av projektet handlar omatt nätverka, informera och knytakontakter i branschen både härhemma och internationellt för attkunna hjälpas åt.

Hur har det funkat att hitta fossilfriaalternativ?

– I ärlighetens namn troddejag det skulle finnas fler fossilfriaprodukterän det gör, så det har varitrena detektivarbetet. Vi har startatflera forskningsprojekt, bland annatför att få fram fossilfria färgeroch lim. Vårt projekt har en ganskalång tidshorisont. Göteborgsstads lokalförvaltningska byggaallt fossilfrittframöver och alltingkanske inte hinner bli klart inomden tidsram man tänkt. Då kanman använda olika showroom därman kan visa upp produkter somkanske inte är godkända ännu, menär på gång.

ANNONS

Vilka hållbara val gör du själv idin vardag?

– Jag kämpar på med min cykeltill jobbet även när det snöar. Familjenhar en biogasbil och vi undvikeratt flyga så mycket som möjligt. Viköper ekologisk och närodlad mat,handlar mycket begagnade kläderoch försöker minska vår konsumtionså mycket det går. Till höstenska vi sätta upp solceller på huset.Visst får man dåligt samvete ibland,för det finns alltid mer man kangöra. Men jag tror på att tillsammansmed politiska beslut kan vialla göra skillnad.

Fakta: Maria Perzon

■■ Gör: Hållbarhetsansvarigoch senior miljökonsult påBengt Dahlgren.

■■ Bor: Eklanda, Mölndal.

■■ Ålder: 42 år.

■■ Bakgrund: Civilingenjörinom kemiteknik, har doktorerati kemisk miljövetenskapoch forskat om biobränslenoch livscykelanalys.

ANNONS