Mexikanska fläsktullar på 20 procent på importerat styckkött från USA är ett av svaren på Trumpregeringens stål- och aluminiumtullar. Arkivbild.
Mexikanska fläsktullar på 20 procent på importerat styckkött från USA är ett av svaren på Trumpregeringens stål- och aluminiumtullar. Arkivbild.

Mexikos svar: Fläsktullar på USA

Mexikos regering har beslutat att införa tullar på fläsk, stål, ost, äpplen och potatis från USA. Det handlar om motåtgärder till följd av USA:s tullar på stål och aluminium.

ANNONS
|

Den mexikanska valutan, peson, pressas hårt av vad som är på väg att utvecklas till ett handelskrig med grannlandet i norr. Peson är nu nere på drygt 20:20 peso per dollar, den lägsta nivån sedan februari 2017.

Valutaturbulensen har tilltagit inför den mexikanska regeringens besked om vilka motåtgärder man vidtar som svar på Trumpregeringens beslut att införa tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent.

Fläsk och ost

Den mexikanska regeringens svar på USA:s ståltullar blir att införa tullar på 25 procent på stål från USA. Det blir även 20 procent i tull på styckat amerikanskt fläsk, 20–25 procent på amerikansk ost, samt 20 procent på äpplen och potatis från USA.

ANNONS

Mexiko och Kanada – som liksom EU också förlorade tillfälliga undantag från Trumpregeringens stål- och aluminiumtullar förra veckan – förhandlar för närvarande om ett nytt nordamerikanskt frihandelsavtal med USA.

I fjol importerade Mexiko omkring 650000 ton styckat fläsk för omkring 1,07 miljarder dollar, varav 90 procent kom från USA. Enligt Heriberto Hernandes, chef för Mexikos största fläskproducent, Oporpa, kan import från Kanada eller EU täcka upp för det bortfall som följer på fläsktullar mot USA.

Räknar med prisökning

Kollegan Manuel Ochoa på fläskköttsproducenten Granjas Carroll räknar med prisökningar på omkring 15 procent om fläsktullarna införs.

För att få in fläsk andra fläskproducerande länder inför Mexiko samtidigt en tullfri kvot för styckat fläsk på 350000 ton per år, som gäller för producenter som inte är baserade i USA.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel procentsats för Mexikos tull på amerikanskt stål.

TT-Reuters

ANNONS