Maxa pensionen med rätt frågor

ANNONS
|

Det pratas mycket om tjänstepension, men det har sina orsaker. Med dagens system kommer tjänstepensionen att utgöra en stor del av månadsinkomsten för många, och utan den riskerar livet som pensionär att bli rätt fattigt.

Men hur tjänstepensionen faller ut kan variera stort. 23600 kronor eller 19600 kronor i månaden kan skillnaden vara för den som har en slutlön på 37500 kronor, beroende på arbetsgivare, enligt en uträkning från pensionsbolaget Alecta och den fackliga organisationen PTK. Högre lön betyder ännu större skillnad.

- Att det är så stor skillnad mellan ITP (kollektivavtal) och andra arbetsgivare som ändå har bra lösningar och tar ansvar, det var lite förvånande. Vi visar inte på några skräckexempel, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK.

ANNONS

Avgifterna centrala

Räkneexemplen bygger på uppgifter från olika typer av företag. Arbetsgivare utan kollektivavtal hänvisar ofta till att de har tjänstepension av samma modell. Det kan betyda att de avsätter samma summa som arbetsgivare med kollektivavtal.

Men avgifter har stor betydelse för hur pensionskapitalet utvecklas. Inom ramen för kollektivavtalen har avgifterna pressats ner i upphandlingar med fondbolag. Stora företag kan förhandla till sig villkor som ligger nära det. För ett mindre eller medelstort företag är det svårare. Högre avgifter innebär, om allt annat är lika, i slutänden lägre pension.

- Avgifter som kan tyckas väldigt låga i dag har stor betydelse över tid. En procentenhets högre avgift äter upp nästan 30 procent av ditt pensionskapital under en intjänandeperiod på 40 år, säger Alectas vd Magnus Billing.

Omvänt gäller att en arbetsgivare som vill säkerställa att den anställde får motsvarande pension som någon med lägre avgift måste betala in en tredjedel mer till i pensionspremier.

Läsa på

För den som jobbar gäller det att kolla upp hur det ser ut. Då finns något att ta ställning till, och eventuellt använda i förhandlingar med chefen.

ANNONS

- På en arbetsplats utan kollektivavtal blir det mer arbete för den enskilde. Pensionen ligger så långt bort i tiden att många skjuter det ifrån sig. Men det blir väldigt dyrt att göra det, säger Jonas Mellqvist.

Och som arbetsgivare bör man veta vad vilka tjänster man köper, tycker han.

- Pensioner har länge varit ett område där det har varit helt okej att sakna kunskap, man köper en paketlösning. Men man måste ställa sig frågan: Om vi betalar lika mycket som andra men våra anställda får mycket sämre pension, var det vår avsikt?

TT

Fakta: Olika pension

Så blir hela pensionen vid olika inkomster, allt annat lika.

Person 1

Ingångslön 26000, slutlön 37490 kronor:

Kollektivavtalat tjänstepension (ITP): 23600

Anställd vid stort bolag med tjänstepension: 22000

Anställd vid medelstort företag med tjänstepension: 19600

Ingen tjänstepension alls: 15000

Person 2

Ingångslön 28000, slutlön 44330 kronor:

Kollektivavtalat tjänstepension (ITP): 28700

Anställd vid stort bolag med tjänstepension: 26700

Anställd vid medelstort företag med tjänstepension: 23800

Ingen tjänstepension alls: 17900

Person 3

Ingångslön 30000, slutlön 67860 kronor:

Kollektivavtalat tjänstepension (ITP): 52100

Anställd vid stort bolag med tjänstepension: 46300

Anställd vid medelstort företag med tjänstepension: 38100

Ingen tjänstepension alls: 18600

Exemplen bygger på att personerna arbetar heltid från 27 års ålder och går i pension vid 67.

Källa: Alecta, PTK

ANNONS