Man häktad misstänkt för grovt svindleri

En 49-årig man i Stockholm har häktats misstänkt för grovt bedrägeri och grovt svindleri. Privatpersoner, många av dem pensionärer, har tillsammans investerat hundratals miljoner kronor i mannens bolag, men förlorat pengarna.

ANNONS
|

Mannen har haft flera bolag som varit verksamma i gruv- och råvarubranschen, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. De misstänkta brotten ligger flera år tillbaka i tiden. Ekobrottsmyndigheten har drivit olika utredningar kring misstänkta bedrägerier i härvan, där privatpersoner har investerat i företagsobligationer som tappat det mesta av sitt värde.

Mannen nekar till brott.

- Hans inställning är att han inte gjort något fel utan att det här är affärsmässiga transaktioner i samband med de här gruvprojektet. Den här typen av investering går ju inte alltid på räls, men allt har skett i överenskommelse med de investerare som finns, säger mannens försvarsadvokat Hans Strandberg till SVT.

ANNONS

Stockholms tingsrätt har också beslutat om kvarstad på 298 miljoner kronor.

Det har hållits flera rättegångar i ärendet, men 49-åringen har aldrig delgivits misstanke om brott i utredningen innan han i veckan greps.

Åklagaren på Ekobrottsmyndigheten vill inte kommentera ärendet för SVT. Misstankarna rör sig om flera fall av grova bedrägerier under 2009–2011 och grovt svindleri och grovt insiderbrott under åren 2012–2013.

TT

ANNONS