EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.

Malmström hoppas på handelsavtal med USA

ANNONS
|

- Ett sådant avtal har potential att skapa jobb på båda sidor av Atlanten, sade hon i ett tal där hon tackade för ett pris på organisationen Association of Women in International Trade i Washington.

Talet hölls efter mötet med Wilbur Ross.

Ambitiös agenda

Malmström tillade dock i talet att det behövs mer tid för att klargöra förhandlingspositionerna innan en ny runda transatlantiska handelssamtal ska kunna föras. Bland annat ser hon ett behov för EU att klargöra att båda parter delar ambitionen att hitta lösningar på svåra problem och att det är viktigt att hitta en konstruktiv och ambitiös transatlantisk agenda framåt för EU och USA.

ANNONS

Under tisdagen träffar Malmström ett antal senatorer för att fortsätta diskussionerna om handelsfrågorna.

Besöket i Washington kommer efter det att Wilbur Ross i en intervju med Financial Times tidigare i veckan sagt att dörren är öppen för nya förhandlingar med EU. Regeringskällor i Washington förtydligar dock att det troligen inte blir aktuellt förrän efter höstens val i Tyskland.

Ligger på is

Enligt Wilbur Ross är fokus från USA:s sida i första hand inställt på att reducera det amerikanska underskottet i handelsbalansen med EU på 146 miljarder dollar per år.

President Donald Trump har sedan han tillträdde i januari dragit sig ur handelsavtalet TPP med Japan och tio andra Stilla havs-ekonomier. Han har även tryckt på för omförhandlingar av Nafta-avtalet, med Kanada och Mexiko. Än så länge har inga tydliga uttalanden gjorts vad gäller det så kallade TTIP-avtalet med EU, som Obamaregeringens företrädare och Malmström förhandlade fram men som sedan i fjol ligger på is.

TT

ANNONS