"Mår medarbetarna bra gör de ett bra arbete"

ANNONS
|

Du har jobbat i många år med friskvård och hälsa, varför har du intresserat dig för det?

- Det har alltid legat mig varmt om hjärtat och när jag blev anställd på Volvo IT berättade de om sina friskvårdsinspiratörer. Då kände jag med en gång att det var något jag ville bli och så småningom blev jag ansvarig för att utveckla friskvården på AB Volvo. Nu gör jag det på halvtid och föreläser och skriver böcker på halvtid.

Din senaste bok 26-timmardygnet handlar om stress, vad är det viktigaste budskapet i den?

- Det handlar om att ändra sättet vi ser på tid. Många människor, och företag, är inne på en väg som varken är hälsosam eller lönsam. Folk upplever att de har fler måsten och aktiviteter än det finns timmar på dygnet. Vi vill uppmana till att göra tvärtom. Fråga dig vad du behöver i tid för sömn, träning och att vårda nära relationer för att du ska känna välbefinnande och prestera bra på lång sikt?

ANNONS

–Allt började med att min medförfattare Hans Blücher sa att han sett så många som ”skrattat sig in i väggen”. Han är psykolog och träffar många med utmattningssyndrom, ofta människor som älskat sitt jobb och varit framgångsrika. Men även om man älskar att springa så går det inte att springa dygnet runt.

Hårt arbete och entreprenörskap har länge varit ett hyllat ideal, har det bidragit till det här?

- Ja, det finns nästan någon slags hjältesyndrom, och den typen av personer hyllas ofta i media. När jag läser om ”Årets karriärförälder” kan jag få lite obehagskänslor. Är det egentligen så bra att göra vrålkarriär när man har små barn? Sen läser folk det och får dålig självkänsla för att de hinner och orkar så lite.

Hur gör man för att inte hamna där?

- ”Good enough” är ett väldigt bra uttryck. Vad är det för mening med att överdriva kvalité? Att göra något perfekt tar så enormt mycket längre tid än att bara göra det bra, och det är ofta mer effektivt och mindre stressande att göra fyra saker bra än en perfekt.

Sjukskrivningar på grund av mental ohälsa ökar enligt flera rapporter, har arbetslivet blivit stressigare?

ANNONS

- Jag tror det. Problemet är att många företag bryr sig för mycket om aktieägarna. Nedskärningar och effektiviseringar blir ofta svaret när man jagar bra kvartalsrapporter och högre vinster. Aktieägarna kan man tillfredsställa en gång om året när det är dags för utdelning. Däremellan behöver man inte känna någon lojalitet med spekulerande aktieägare, då ska den ligga hos anställda och kunder. Mår medarbetarna bra så gör de ett bra arbete mot kunderna. Mår kunderna bra så genererar det pengar.

Vad har du annars sett för orsaker till stress i arbetslivet?

- Många arbetsplatser har minskat antalet assistenter, sekreterare och liknande personal. Man tänker att dessa uppgifter kan skötas av de anställda själva. Då missar man att sekreteraren är mycket snabbare än den som bara gör vissa uppgifter då och då. Att exempelvis ha en läkare som lägger sin värdefulla tid på administrativt arbete, istället för på det han eller hon är bra på, är definitivt fel väg att gå.

Vad leder stress till ur ett företagsperspektiv?

- Utebliven innovation är en viktig konsekvens som det pratas för lite om. Stress gör oss mindre kreativa, det är en försvarsmekanism. Du har inte har nytta av analytiskt tänkande, empati eller kreativitet när du ska slåss mot en bengalisk tiger. Stress under lång tid gör alltså att vi använder färre av våra högre kognitiva funktioner. Det säger sig självt att det leder till färre innovationer och färre patent.

ANNONS

Hur mycket stressar du själv?

- Det är sällan jag stressar sådär våldsamt nuförtiden. Men för några år sedan jobbade jag i ett stort IT-projekt med mycket ansvar. Då var jag enormt stressad och höll till och med på att nita en tysk konsult som sa något dumt under ett möte. Jag var väldigt nära att flyga på honom, och då är jag ändå en väldigt glad och vänlig person i vanliga fall. Stress gör konstiga saker med människor.

Gör: Arbetar halvtid som ansvarig för friskvård på Volvo IT, skriver böcker och föreläser om friskvård.

Ålder: 47

Intressen: Träning, läsning, spelar synth då och då.

Senast lästa bok: Varför zebror inte får magsår av Robert M Sapolsky

ANNONS