Casper von Koskull, vd Nordea. Arkivbild.
Casper von Koskull, vd Nordea. Arkivbild.

Många frågetecken efter Nordeabesked

ANNONS
|

- Jag förstår om folk är frustrerade och förbannade. Här har vi en bank som två gånger har fått rejäl hjälp, hela förutsättningen för att banken finns är svenska skattebetalare och tacken för det är: Nu flyttar vi huvudkontoret, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Men vid sidan av prestigeförlusten i en Nordeaflytt finns det än så länge ingen klar bild av vad flytten kommer att betyda för svensk ekonomi.

ANNONS

Beror på villkoren

Flera analytiker har luftat uppfattningen att det här borde leda till lättade krav på övriga storbanker, då en del av riskerna i systemet försvinner med Nordea. Men Johan Hansing, Svenska Bankföreningens chefsekonom, är inte beredd att skriva under på sådana krav.

- I dag kan vi inte göra det, för vi vet inte vad kraven från bankunionens tillsynsmyndighet på Nordea kommer att innebära, säger han, och fortsätter:

- Om man hamnar i en situation att de kraven blir helt annorlunda än på de andra stora bankerna, men bankerna samtidigt konkurrerar om samma kunder på samma marknad förändrar det läget. Men det är en hypotetisk fråga.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill inte ge något bestämt svar på vad en Nordeaflytt betyder för Sverige. "Det beror på", är hans sammanfattning.

- Det Sverige måste vara vaksamt på är om Nordeas kapitalbas krymper. Men vi vet inte vilka krav ECB kommer att ställa, säger Thedéen.

ANNONS

Bankerna sammanflätade

Oavsett är det inte givet att kraven på andra banker kan sänkas bara för att Nordeas balansräkning flyttar, fortsätter han.

- En annan del är att bankerna är sammanflätade. Skakar det i en bank riskerar det att sprida sig som en dominobricka till andra banker, säger han.

Han pekar på att bankerna varje dag lånar pengar av varandra på dagslånemarknaden och att de själva och deras olika liv- och pensionsbolag äger varandras säkerställda obligationer.

Till det kommer att spelplanen kan vara förändrad när flytten genomförs, eftersom nya internationella regelverk är på gång, tillägger han.

Insynen försvinner

Riksgälden, den myndighet som har ansvaret för att hantera krisande banker, anser att det hade varit bättre för Sverige om Nordea stannade, med hänsyn till insyn och mandatet att arbeta förebyggande och hantera en finansiell kris. Får Nordea problem kommer det ändå indirekt att påverka det svenska samhället.

En linje som även riksbankschef Stefan Ingves är inne på.

- På ett eller annat sätt är det fortfarande så att Nordea är en stor bank i Sverige.

ANNONS

Han kan inte se några skäl till att kraven på bankerna skulle mildras när Nordea nu får sin hemvist i Finland.

- Vårt jobb är att se till att riskerna är hanterliga i den finansiella sektorn och oberoende av var bankerna råkar ha sin hemvist, säger Ingves.

TT

Fakta: Vad händer vid en bankkris?

Efter finanskrisen har EU:s regler för hur man hanterar en bank i kris gjorts om. Grunden är att skattebetalare inte ska stå för kalaset.

I första läget ska bankens aktieägare och långivare ta smällen, en så kallad bail-in.

Om det inte räcker kan man i undantagsfall använda medel ur resolutionsfonden. Fonden består av pengar som bankerna själva betalat in.

I Sverige har regeringen beslutat att resolutionsfonden ska uppgå till tre procent av de garanterade insättningarna. Inom den europeiska bankunionen gäller en procent.

Källa: Riksgälden

Fakta: Nordeas flytt

Nordeas styrelse beslutade den 6 september att bankens huvudkontor ska flytta till Finland.

Drivande faktorer för beslutet har enligt ledningen varit pågående processer inom banken som handlar om att få den att kännas mer sammanhållen. En önskan om förutsägbara regler och att tillhöra EU:s bankunion har spelat in.

Diskussionen har enligt Nordea pågått i flera år, men den utlösande faktorn var svenska regeringens planer på kraftigt höjda avgifter för bankerna. Det förslaget mildrades senare.

ANNONS