Mätaren som sänker elräkningen

ANNONS
|

När Joakim Ottander och kompisen André Mellin var färdiga med sitt examensjobb på Chalmers bestämde de sig för att gå vidare med sin idé och ta fram en elmätare som läser av elförbrukningen i realtid. 2010 lanserade de sin första produkt, energidisplayen Eliq.

Eliq består av en pekskärm och en sändare som sätts på elmätaren. Sändaren läser av elmätaren i realtid och skickar informationen till pekskärmen. Det är enkelt att se vad som händer med elförbrukningen när du slår på spisen, släcker en lampa eller sätter på vattenkokaren.

Men kan verkligen elförbrukningen, omsatt i siffror och staplar på en display, påverka hur mycket el du gör av med?

ANNONS

En som har tittat närmare på visualisering av el är forskaren Cajsa Bartusch vid Uppsala universitet. Hon har undersökt hur hyresgäster i flerfamiljshus påverkades av att ha display som mätte elförbrukningen i realtid.

- Alla använde den på ungefär samma sätt. De läste av förbrukningen, satte på en apparat och läste av igen. Det tyder på att det finns ett stort behov hos folk att mäta hur mycket el enskilda apparater drar.

I Sverige har det forskats en del kring hur – men däremot inte hur mycket – visualisering av el påverkar förbrukningen, säger Cajsa Bartusch. I andra länder har effekten kvantifierats och visat på energibesparingar från allt mellan 1 till över 20 procent, bland annat beroende på metod och verktyg.

- Det är ganska fantastiskt. Bara genom att visualisera, utan att ge några ekonomiska morötter alls, kan man få stora effekter. Det är lågt hängande frukt.

Den första oktober förra året trädde en ny lag i kraft som innebär att energibolagen är skyldiga att erbjuda alla privatkunder ett rörligt elpris som varierar per timme. Tanken är att du ska kunna tvätta kläderna eller köra diskmaskinen på de tider på dygnet då tillgången på el är god, vilket vanligtvis sammanfaller med ett lågt pris. Men för att elkonsumenterna ska ha möjlighet att veta när de har sina toppar i förbrukningen behövs någon form av realtidsmätare. Dessutom är det bra om det finns information om timpriser på elbörsen, för att veta om det är lönsamt eller inte att sätta på tvättmaskinen just då.

ANNONS

Cajsa Bartusch jobbar för närvarande med att utveckla ett sådant gränssnitt ihop med en kundpanel i Sala.

- I nästa steg ska vi storskaligt testa effekten av den här informationen, säger hon.

Exibea har redan idag en koppling till elbörsen Nordpool, i den webbversion som lanserades i höstas.

- Och vi har planer på att koppla det mot timpriser på el, säger Joakim Ottander.

I sin webbtjänst, som lanserades i höstas, har Exibea även satsat på en annan funktion: ett slags spel där det är möjligt att tävla i energibesparing med sina vänner.

Att tävla i elförbrukning låter lite präktigt. Men att ta in leken i vardagliga aktiviteter och på så vis ändra människors beteende har dykt upp i alla möjliga sammanhang de senaste åren.

Gamification kallas det, att spelifiera sin vardag. Vanliga exempel är motionsappar där du i sociala nätverk kan visa upp hur snabbt du har sprungit eller checka in-tjänster som Foursquare där du samlar poäng genom att checka in på olika platser.

För sin satsning på webbtjänsten med de sociala funktionerna har Exibea fått drygt en miljon kronor från statliga Vinnova.

Nu gäller det att få ordentlig fart på försäljningen. Hittills Exibea sålt 10 000 mätare. Men de är knappast ensamma på sin marknad. I dag finns flera lösningar som mäter elen i realtid.

ANNONS

I november gick Ikea Greentech in som delägare.

- Ambitionen är att vi i framtiden ska få in produkter i Ikea-varuhusen. I sådana fall kommer det att bli en Ikeaanpassad produkt som säljs i deras varumärke och riktar sig mot den verkligt breda massan. Vi kommer fortsätta sälja lite mer specialiserade produkter med varumärket Eliq.

Startår: 2008

Antal anställda: 5

Omsättning 2011/12: 4,3 miljoner

Resultat före skatt: -2,1 miljoner

I oktober 2012 trädde en ny lag i kraft som ska göra det möjligt för elkunder att teckna avtal där elförbrukningen mäts per timme. En större andel timmätta elkonsumenter kan bidra till ett lägre effektuttag under kritiska perioder, vilket kan medföra lägre elpriser och ett mer effektivt resursutnyttjande.

Den som har möjlighet att ha koll på elpriset och flytta förbrukningen till de timmar då elpriset är som lägst kan spara pengar. Men det kan också bli dyrare för konsumenten. En kall vintermånad kan elräkningen bli överraskande hög.

ANNONS