Mäklarna: Räkna med högre bopriser i höst

Bopriserna i Göteborg fortsätter stiga även i höst – i alla fall om du frågar mäklarna. Förslaget om skärpta amorteringsregler kan dessutom ge extra skjuts uppåt. – Det kan bli ett "chicken race" bland köpare som tror det här är deras sista chans att köpa bostaden de vill ha, säger Elisabet Haglid, kontorschef på Mäklarhuset Göteborg Centrum.

ANNONS
|

Det fortsätter bli allt dyrare att köpa ett hem i Göteborg. I juli steg priserna på bostadsrätter med en procent i både Centrala Göteborg och Göteborgsregionen, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror.

Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors i Göteborg, räknar med att den utvecklingen fortsätter även under hösten.

"Fortsätter som vanligt"

– De signaler vi ser pekar mot en fortsatt positiv bostadsmarknad – vi märker ett bra och stort intresse inför hösten, både för bostadsrätter och villor. Det kommer troligtvis inte bli några stora hopp uppåt i priserna, men jag tror de kommer att öka i sakta takt. Fundamentan, den låga räntan, goda ekonomin och höga efterfrågan på bostäder, har inte förändrats, säger han.

ANNONS

Den bilden delas också av Daniel Landgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i centrala Göteborg.

– Jag tror det kommer fortsätta ungefär som vanligt även under hösten. Priserna ökar sannolikt i samma takt som de gjort under första halvåret, utan några jättestora prisuppgångar, säger han.

Tror på oförändrade priser

Sommaren har, som brukligt, varit sval på den göteborgska bomarknaden, med lågt utbud av bostäder och en viss prisnedgång på bostadsrätter i juni.

– Det har traditionsenligt varit en sommar med låg aktivitet – det är inget uppseendeväckande, utan det är så det brukar vara oavsett konjunktur, säger Tomas Ahre, vd för Ahre Fastighetsbyrå.

Ahre säljer exklusiva bostäder, främst i centrala Göteborg och Tomas Ahre bedömer att priserna på den typen av objekt kommer ligga mer eller mindre still under hösten.

– Om vi tittar på de närmaste tre månaderna tror jag vi kommer se en oförändrad prisbild. Vi har redan sett en viss utplaning under första halvåret – det kommer färre på visningarna och det är färre som är med i budgivningarna. Ettor och tvåor är relativt opåverkade av den trenden, medan utvecklingen syns tydligare på de större och dyrare lägenheterna, säger Tomas Ahre.

Nytt amorteringskrav ger tidig effekt

Det minskade intresset förklarar han bland annat med Finansinspektionens förslag på nya, skärpta, amorteringsregler. I dag måste alla som tar nya lån på mellan 70 och 85 procent av bostadens värde, varje år amortera två procent av det totala lånet. I slutet av maj lanserade Finansinspektionen idén att alla som tar nya bostadslån på över 4,5 gånger sin bruttolön, varje år ska tvingas amortera av en procentenhet mer på sitt bolån än i dag. De nya reglerna föreslås bli verklighet i början av nästa år.

ANNONS

LÄS MER: Glödhet villamarknad i Göteborg

Elisabet Haglid, kontorschef på Mäklarhuset i centrala Göteborg, tror dock att förslaget får effekt redan i höst – i form av större utbud av bostäder och högre priser.

– Det kan bli en rusning på bostadsmarknaden under hösten, när både köpare och säljare vill ha sina affärer gjorda innan det nya amorteringskravet införs. Även om utbudet ökar, är efterfrågan fortfarande större och vi tror därför att priserna stiger under de kommande månaderna, säger hon.

Om det strängare amorteringskravet införs i januari 2018 kommer däremot priserna att falla något under nästa år, bedömer Elisabet Haglid.

12 500 kronor per månad i amortering

– Människor kommer sannolikt sätta sig ner, räkna och inse att de, efter kravet införts, behöver en större kontantinsats för att köpa den bostad de vill ha – då säljer de en av de två bilarna och drar ner på resor, restaurangbesök och annan konsumtion för att kunna spara ihop till den. Den som tar lån på fem miljoner, vilket inte är en extrem summa för 3-4 rum och kök, får alltså en amortering på 150 000 kr per år, eller 12 500 kr i månaden. Vi måste alltid ha någonstans att bo och det har inte byggts tillräckligt mycket bostäder sedan 1990-talet. Det nya amorteringskravet kommer att påverka bostadsmarknaden något – men den stora effekten tror jag tyvärr vi kommer att se på ekonomin i stort. Risken finns att det här på sikt utlöser en lågkonjunktur, säger hon.

ANNONS

Fakta: Så utvecklas bopriserna

Här nedan kan du se hur priserna på bostadsrätter förändrats i juli, jämfört med perioden april till juni i år. Inom parentes ser du hur priserna utvecklats jämfört med samma period i fjol.

Medelpris per kvadratmeter

  1. Riket -1 procent (+7 procent) 34 187
  2. Centrala Stockholm ±0 procent (+6 procent) 96 784
  3. Stor-Stockholm -2 procent (+5 procent) 56 158
  4. Centrala Göteborg +1 procent (+9 procent) 63 539
  5. Stor-Göteborg +1 procent (+13 procent) 45 897
  6. Centrala Malmö ±0 procent (+16 procent) 31 581
  7. Stor-Malmö ±0 procent (+16 procent) 28 532

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS