"Lovande att Göteborgsregionen visar framfötterna"

Klimat- och miljöfrågorna blir allt mer avgörande både för företags överlevnad och för finansiella investerare. Här är det lovande att Göteborgsregionen visar framfötterna på flera områden.

ANNONS
|

Den stora pensionsförvaltaren Fjärde AP-fonden, som nyligen rankades på första plats i en internationell analys av 100 pensionsfonders klimathantering, har i flera år talat om klimatförändringarna som en av de största riskerna för tillgångsvärden. Redan för sex år sedan började fonden exempelvis placera beroende på koldioxideffekter, och en tredjedel av den globala portföljen består nu av aktier som får bra betyg där. Fonden har också tagit fram en omfattande klimatrapport som visar hur investeringarna allt mer styrs efter den inriktningen.

De här frågorna är allt mer centrala inte bara för branscher som energi, transport och basindustri utan snart sagt alla sektorer från handel till livsmedel och finans. Alla bolag måste, liksom nationer och privatpersoner, göra en grundlig genomgång av sitt sätt att tänka och agera kring miljö- och klimat.

ANNONS

Här är det glädjande att Sverige ligger långt fram internationellt sett. Och Göteborgsregionen har all anledning att sträcka på sig genom att den ligger långt fram i Sverige.

Inte minst finns här flera hundra mindre bolag i de här sektorerna. Förutom att den typen av företag kan göra stor samhällsnytta så kan här rymmas riktiga pärlor för en investerare. Men det finns också en hel del minor i form av bolag som aldrig blir något, det gäller det att sprida riskerna.

Annars är det i hög utsträckning storbolagen som styr utvecklingen. Och här har Göteborgsregionen som bekant två nyckelbolag för Sverige i form av AB Volvo och Volvo Cars. De måste helt enkelt ligga i topp internationellt på de här områdena.

LÄS MER:Klimathjältar eller utsläppsskurkar – stora klyftor i näringslivet

Stora multinationella företag som i decennier lagt mångmiljonbelopp på att på olika sätt försöka mörka verkligheten eller till och med ljuga om hur det ser ut har till slut fått det tuffare. Det gäller exempelvis de bilbolag som förfalskat sifforna kring sina avgasutsläpp, eller oljebolag som länge vetat om de stora riskerna med fossila bränslen, men som utan att darra på manschetten förnekat dessa bedrövliga fakta. Det är inte bara allmänhetens och kundernas vrede som drabbar bolag som sätter sitt förtroendekapital på spel genom att bluffa på klimatområdet, utan olika myndigheter slår till allt hårdare med mångmiljardböter. Och de styrelser och ledningar som inte tar frågan på allvar åker i allt högre utsträckning ut.

ANNONS

När GP listar de största utsläpparna av växthusgaser i Göteborgsregionen så är det också symptomatiskt att alla tre, Renovas avfallsvärmeverk i Sävenäs samt St1s och Preems raffinaderier på Hisingen, samtliga vill framhålla att de egentligen ligger i topp med sina miljöambitioner. Bortsett från att det ligger i sakens natur att de här bolagen gärna vill framställa sig i en bättre dager så har de också en poäng i att den här typen av anläggningar i Sverige ofta är bättre än sina motsvarigheter i andra länder. I längden kommer de som är bäst i klassen rimligen också att premieras.

LÄS MER:Tre anläggningar i Göteborg släpper ut mest koldioxid

Samtidigt ska man inte underskatta problemen med olika former av skönmålning, så kallad greenwashing. Det är många, från företag till kapitalförvaltare, som gärna talar om hur framstående de är. När det skrapas lite på ytan så har det genom åren emellanåt visat sig sämre ställt med verkligheten. Det gäller långtifrån bara tyska bilföretag som påstår sig ligga i topp med sina avgasutsläpp.

I förlängningen handlar det om överlevnad inte bara för de här företagen, utan för hela planeten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS