Lokala krav på byggen stoppas

ANNONS
|

Förändringarna föreslås i den statliga byggkravsutredningen i dag.

Genom ändringar i plan- och bygglagen ska kommunerna inte längre kunna ställa egna krav vid markförsäljning. Deras byggkrav kan göra en villa uppåt 300 000 kronor dyrare och fördyra hyran för en lägenhet med uppåt 800 kronor per månad.

Enhetliga nationella byggregler skulle också öka bostadsbyggandet i landet, tror utredaren Björn Hedlund, tekniskt råd vid Mark- och miljödomstolen i Nacka.

-Vi ser att det finns en allmän tröghet i byggandet, och att många byggbolag säger upp folk. Det kan bero på eurokrisen eller det finansiella underskottet i USA också, men det kan vi ju inte påverka. Det här kan vi påverka, säger Björn Hedlund på en pressträff om utredningen.

Enligt utredningen kostar reglerna samhället två miljarder kronor per år. Kommunernas olika särkrav på reglerna vid bostadsbyggen innebär merkostnader på 10-15 procent. Den övervägande delen handlar om bostädernas energianvändning, enligt utredningen.

En stoppbestämmelse föreslås därför som ska hindra kommunerna att ingå avtal utöver vad lagar och regler säger.

ANNONS

Naturskyddsföreningen menar att utredningen har fel:

"Det är så galet så det är inte sant. Problemet i dag är att det går för långsamt att ställa om till ett mer energismart samhälle. Då är det helt bakvänt att som regeringens utredare vilja begränsa de kommuner som går före i dag och bygger mycket mer energisnålt än vad de generösare reglerna säger" säger generalsekreteraren Svante Axelsson i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier stödjer utredningens förslag.

"Egenskapskrav på byggnader bör vara desamma över hela landet. Detta för att möjliggöra en högre grad av industriellt byggande, och därmed lägre kostnader för bostadsbyggande" säger Björn Wellhagen, ansvarig för husbyggnadsfrågor på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Centerpartiet är kritiskt till utredningens förslag och anser att ett förbud mot egna byggregler skulle hindra utvecklingen av energisnålare byggande.

-Hela tanken med klimatmötet i Doha är ju att klimatarbete börjar lokalt. Här kommer en utredning som slår de på fingrarna som gör ett sådant arbete, säger Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet, till TT.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) tror däremot att kommunernas olika regler långsiktigt kan motverka energisnålare metoder.

-Vi måste jobba med andra styrmedel för att få fram nya byggmetoder, som energiskatter och koldioxidskatter. De nationella reglerna är ett golv, men sedan vill vi att byggbolagen ska försöka optimera driftskostnaderna.

Det tror han är ett arbete som bolagen själva driver av eget intresse.

-Man kan ju utgå ifrån att alla som bygger och kan få ned sina driftskostnader gör det. Det här är inget förbud mot energisnålare byggande, det handlar bara om ifall besluten ska fattas på kommunal nivå eller på nationell nivå.

Stefan Attefall tycker att utredningens kartläggning om minskade kostnader på 10-15 procent är intressant, och ska nu utvärdera förslagen.

-Vi behöver få mer enhetliga regler för att pressa byggkostnaderna.
ANNONS