Läckans löjligt lyxiga leksaker

Att världens überrika äger exklusiva privata jetplan och lyxjakter är ingen nyhet. Men den stora paradisläckan visar hur de exklusiva farkosterna kan köpas och förvaltas för att slippa skatt och moms.

ANNONS
|

När Muhammad bin Salman, nu kronprins av Saudiarabien, köpte superlyxjakten Serene (Fridfull) för drygt 3,6 miljarder kronor från den ryske vodkamiljardären Jurij Sjefler låg fartyget i hamn i La Ciotat i södra Frankrike.

Serene har utrymmen på 2800 kvadratmeter, rum med glasbotten, klättervägg, biosalong, saltvattenpool inomhus och hytter för 52 besättningsmedlemmar. Ombord finns också en helikopterhangar, minst fem båtar och ett ubåtsgarage.

Rådgivare föreslog att man skulle köra ut den 130 meter långa Serene till västra Medelhavet och genomföra försäljningen där. Det visar handlingar som skickats från den amerikanska juristbyrån Baker McKenzie till kollegorna på Appleby 2015.

Statslös inkomst

Det är oklart om planen fullbordades – ingen av de inblandade vill svara på frågor. Möjligen var tanken att göra affär utanför de kringliggande ländernas havsgränser.

ANNONS

- Om man är på internationellt vatten kan inget land kräva in skatt. Det är statslös inkomst, säger Marta Martinez. Hon är tidigare internationell skattejurist och nu verksam vid hjälporganisationen Oxfam i USA som engagerat sig i frågor om ojämlikhet.

Dokumenten om Serene kommer från juristbyrån Appleby, verksam i skatteparadis. De ingår i den stora paradisläckan till Süddeutsche Zeitung, som bland andra TT och SVT tagit del av i en granskning samordnad av journalistnätverket ICIJ.

Hamilton, Hult, Trump

I läckan finns en lång lista på förmögna personer som förlitar sig på konsulter i skatteparadis, som Appleby, när skattefrågor och andra aspekter på att äga jetplan och lyxjakter ska hanteras. Där finns kungligheter och personer i deras närhet, liksom den ryske presidenten Vladimir Putins vänner, miljardärbröderna Arkadij och Boris Rotenberg. I veckan blev det också känt att en av dessa Appleby-kunder, formel1-mästaren Lewis Hamilton, slapp moms på 40 miljoner kronor när han lät registrera sitt flygplan på Isle of Man.

Den stormrike svensken Bertil Hult har också plan och en lyxjakt som registrerades i skatteparadis.

Sedan tidigare är det känt att USA:s president Donald Trump hade ett brevlådeföretag på Bermuda som i sin tur ägde hans plan.

Emiratens spionplan

Appleby gör stora affärer, särskilt på Kajmanöarna, med att registrera och förvalta bolag som äger lyxfartyg. De ägs av kungafamiljerna i Saudiarabien och Förenade arabemiraten, av den ryske gödselmiljardären Andrej Gurjev och av Microsofts medgrundare Paul Allen, för att ta några exempel.

ANNONS

Interna dokument från Appleby visar att det går att spara många miljoner på att registrera flygplan på exempelvis Bermuda.

På Isle of Man bad Förenade arabemiraten om hjälp med att slippa moms på köpet av två privatjetplan för nästan en miljard kronor. Flygen skulle för övrigt byggas om till spionplan till en kostnad av 800 miljoner kronor.

Eftersom det rörde sig om en stat gick det enligt regelverket inte att registrera planen på Isle of Man. Om man inte som Appleby bildade ett skalbolag som kunde vara mellanhand. Myndigheterna på ön garanterade att moms inte behövde betalas.

Isle of Man förnekar momsfusk och har bett brittiska finansdepartementet granska öns flygplansregister.

TT

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, "Paradise Papers" på engelska, kommer från ett 20-tal slutna territorier. Materialet gavs till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som delade med sig det till journalistnätverket ICIJ. 381 journalister från 96 medieföretag i 67 länder har sedan granskat innehållet.

Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit. Internationellt märks bland andra The New York Times, BBC och Le Monde.

Materialet utgör 1,4 terabyte – 13,4 miljoner dokument. Huvuddelen kommer från advokatbyrån Appleby, med kontor i en rad skatteparadis och med många storföretag och förmögna personer som kunder.

I läckan ingår också bolagsregister från 19 territorier, bland dem skatteparadis som Bahamas, Bermuda och Kajmanöarna.

Läckans innehåll spänner över nästan 70 år, 1950–2016.

Källa: ICIJ

ANNONS