Kvinnor bråkar för lite om sin lön

ANNONS
|

Nathalie Karlsson, 24 år från Partille som jobbat på Max och är nu säljare på Intersport sedan i mars förra året. Hon har hittills aldrig löneförhandlat.

Vad skulle du lyfta fram för att få högre lön?

- Kanske att jag har specialkompetens inom bland annat dans. Det är svårt att sälja in sig själv och jag vet inte vad andra tjänar men är beredd att ta större ansvar för att höja lönen.

Rätt verktyg i löneförhandlingen ger tjockare plånbok. Men fortfarande tjänar kvinnor mindre än män med samma jobb. En del i förklaringen är att den bilden har cementerats, säger Carina Lundberg Markow.

ANNONS

Hon är chef för ansvarsfullt ägande på Folksam och sitter med i Jämställdhetsakademin. Hon har även fått priset Bråkigaste kvinnan i näringslivet av tidskriften Passion for business.

Bråkar vi för lite om våra löner?

- Det gör kvinnor i allmänhet och har betydelse när det gäller att kvinnor fortfarande tjänar väsentligt mindre än män i alla yrken. Jag har varit chef själv i många år och det är definitivt så att männen bråkar mer.

Vad är viktigt att tänka på före en löneförhandling?

- Att titta på vad har jag för lön jämfört med andra som har samma utbildning och arbetsuppgifter. Då kan du se om du ligger rätt eller fel. Problemet är att kvinnor ofta ligger systematiskt fel och kommer aldrig ifatt.

Vad är bäst att inleda en löneförhandling med?

- Börja med att säga att du funderat på din lön men att det inte handlar om att du vantrivs. Fortsätt med att redogöra vad du tittat på och att du inte tjänar vad du borde. Håll borta kontroverser på jobbet, eller något du retat dig på, så att det inte blir det som diskussionen handlar om. Håll dig till den sakliga frågan.

Vilka är de vanligaste misstagen?

- Att bli allför känslosam, påstå sig inte vara omtyckt, känner mig komma i andra hand eller är orättvist behandlad. Det allra värsta är att börja gråta, i de här sammanhangen är det ingen särskilt bra teknik. Om det varit det hade vi sett män snyftande komma ut från sina lönesamtal på löpande band.

ANNONS

Hur gör du själv?

- Jag har sökt mig till arbeten där lönesättningen har varit god. Jag säger om ni inte ger mig den lön jag är värd är jag mycket mer öppen för vad andra erbjuder och i värsta fall söker jag mig härifrån, så det är upp till er. Sedan tittar jag bistert på dem. Det har funkat väldigt bra.

Hur viktig är lönen för att vi ska må bra och utvecklas?

- Hade det varit viktigaste hade sjuksystrar och lokalvårdare vara de mest olyckligaste i världen, och det är ju de inte. Men har du lagt mycket tid på kompetensutveckling och tagit ansvar på arbetet så ska du ha betalt för det.

Hur tufft kan jag gå ut?

- Har du ett jobb och söker ett nytt ska du ha minst tio procent mer än på det gamla. Börja med att du ska 20 procent mer än i dag. Acceptera inte en lägre lön mot en omförhandling efter ett halvår, då kommer du automatiskt i underläge. Vill de verkligen anställa dig då ska du inte ha en prövoperiod utan få en bra lön från början.

ANNONS

Är vi nordbor sämre på att förhandla än i andra länder?

- Det tycker jag inte, men var medveten om att om du väljer en tuff löneförhandlingslinje som ger resultat och kommer inte alla att få samma löneökning. Då kan det bli att kollegorna tittat lite snett.

Varför är kvinnor sämre på att förhandla än män?

- Kvinnor har fortfarande en uppfattning om att de inte får lika bra betalt som en man. Det är lite av paradoxen i det hela. Ju fler exempel som lyfts fram, en kvinnlig läkare får sämre än en manlig, en kvinnlig vd får sämre än en manlig, så cementeras bilden. Egentligen borde kvinnor gå hem klockan 15.20 för då har vi jobbat så mycket vi har fått betalt för.

Några andra tips?

- Akta dig när chefer försöker lyfta fram att du bara klagar och är negativ, det har ingenting med din arbetsinsats att göra. Arbetar du inom ett kollektivavtal och inte är nöjd med en löneförhandling kan du låta bli att skriva på, då går det till central förhandling och fackombudet tar över. Det kanske inte ger resultat men du för fram en väldigt tydligt signal.

ANNONS