Krisande Polestar lånar 10 miljarder – aktien rusar på börsen

Krisande elbilsmärket Polestar lånar närmare 10 miljarder kronor av 12 internationella banker, meddelar bolaget i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen. Efter den säkrade finansieringen rusade bolaget på New York-börsen med nästan 30 procent.

ANNONS
|

Volvos elbilsmärke Polestar, noterat på Nasdaq-börsen, har säkrat 950 miljoner dollar, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor i extern finansiering. Det meddelar det krisdrabbade bolaget i ett pressmeddelande.

Bakom krisstödet återfinns 12 internationella banker, däribland BNP Paribas, Natixis och HSBC.

Även storägaren Geely Sweden Holdings annonserar att de tänker delta i framtida finansieringsrundor.

Den externa finansieringen sker i form av ett treårigt lån och är essentiellt för Volvos elbilsmärke ur ett finansiellt perspektiv, skriver bolaget i pressmeddelandet.

”Det ger Polestar de medel som krävs för att finansiera nästa fas i sin utveckling och täcker en stor majoritet av bolagets beräknade finansieringsbehov”.

ANNONS

Rusade starkt på börsen efter beskedet

Under hösten meddelade Polestar att bolaget behöver 1,3 miljarder dollar, motsvarande omkring 14 miljarder kronor i ny finansiering för att säkra sin affärsplan och utvecklingsplanerna framåt.

I och med den säkrade finansieringen rusade Polestar starkt på seneftermiddagen, efter att New Yorks Nasdaq-börs öppnat på eftermiddagen. Vid 18-tiden svensk tid var aktiekursen upp nästan 30 procent och bolaget hade ökat med åtskilliga miljarder kronor i börsvärde.

Finansieringsbehovet kan jämföras med Polestars kassa. Senast vid årsskiftet uppgick den till ungefär 770 miljoner dollar.

– Att säkra finansiering från ett konsortium av globala banker återspeglar våra partners stöd för Polestars tillväxtbana, kommenterar Polestars vd Thomas Ingenlath i pressmeddelandet.

Håller redan på att effektivisera

Det treåriga mångmiljardlånet är villkorat med effektiviseringskrav från bankerna.

Och redan Ifjol genomförde Polestar en minskning av arbetsstyrkan med 10 procent. Och som GP skrev i januari så väntar ett besparingspaket om 15 procent under 2024.

Häromveckan meddelade Volvo Cars att de ämnar att skifta ut en majoritet av ägandet i elbilsmärket till aktieägarna. Beslutet fick Volvo att rusa på börsen, och Polestar att kollapsa.

Enligt Polestar kommer Geely Sweden Holding bli den största ägaren efter Volvo Cars som i sin tur lovat att behålla ett 18-procentigt ägande i elbilsmärket.

ANNONS

Krisande Polestar visar upp krislånet mindre än ett dygn före bolaget publicerar siffror för helåret 2023.

Polestars aktie stiger med 2,7 procent i den inledande handeln på Nasdaq-börsen.

GP har sökt Polestar.

LÄS MER:Viktig lansering av Polestar 4 – när marken skakat under märket

LÄS MER:Volvo Cars vill minska ägandet i Polestar – Geely tar över

LÄS MER:Polestar varslar 15 procent av personalen – behöver minska kostnaderna

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS