KRIS för en andra chans

ANNONS
|

Hon har suttit i fängelse fem gånger, knarkat under större delen av sitt vuxna liv och aldrig haft ett riktigt ,vitt, jobb innan hon började på KRIS second hand.

- Det är inte direkt en arbetsgivares dröm. Det är inte så många som är beredda att anställa någon som har en droghistorik eller har suttit i fängelse, eller som saknar eget boende.

Sedan december förra året är hon drogfri, bor i en träningslägenhet och vaknar varje morgon för att gå till jobbet i butiken. Hon är tillsammans med Catharina Rauschenbach butiksansvarig på KRIS second hand i Majorna.

KRIS är en ideell förening där före detta kriminella jobbar för att stödja andra som vill ta sig ur kriminalitet och missbruk. Second hand-butiken startades för att erbjuda något för kvinnor som nyligen suttit i fängelse eller precis avslutat en drogbehandling. Den typen av verksamhet har länge varit en bristvara, enligt Yvonne Kjellman som är kassör på KRIS.

ANNONS

- Det som finns riktar sig nästan alltid till män. De få insatser som riktar sig till kvinnor är ofta sömnad, matlagning och sådant. Det är det ju långt ifrån alla som gillar, så vi ville göra något annat.

Att vara i ett sammanhang med andra kvinnor betyder mycket, berättar Catharina Rauschenbach

- För första gången i mitt liv har jag tjejkompisar, folk som har levt likadant och förstår vad man pratar om men lyckats ta sig ur det.

- Tidigare har tjejer alltid bara varit rivaler, som ska stjäla mina pojkvänner eller mitt knark. Det betyder så oerhört mycket att känna solidaritet med andra kvinnor, fyller Jasmin Pantzar Eriksson i.

I den lilla lokalen trängs kläder med prydligt uppradade husgeråd, böcker och smycken. Sedan butiken startade för drygt ett år sedan har ryktet spridit sig till både givare och kunder. Intäkterna från försäljningen går till att driva verksamheten, utöver det skänks 10 procent av vinsten till hemlösa.

- Vi vill bidra och ge något tillbaka, och för oss inom KRIS ligger ju hemlöshet nära till hands, säger Yvonne Kjellman.

Alla tre kvinnorna har själva hört till samhällets utsatta och varit utan bostad i perioder. För Yvonne Kjellman var det många år sedan, men Jasmin Pantzar Eriksson och Catharina Rauschenbach har fortfarande erfarenheterna färskt i minnet och påminns ofta om att deras bakgrund skiljer sig ifrån de flesta andras.

ANNONS

- Det är så mycket man inte vet när man levt som vi har gjort, som hur man pratar med kunder eller betalar räkningar. Sedan jag kom hit känner jag för första gången någonsin att jag tillhör samhället, säger Catharina Rauschenbach

Jasmin Pantzar Eriksson påpekar att det är svårt att ställa om sitt liv, även när viljan finns där. För henne dröjde det flera vändor i fängelse innan hon lyckades.

- Man slussas ut till ingenting. Drogerna har stått och väntat utanför grinden. Visst, man kan inte få allt serverat på ett fat men det är väldigt lätt att gå tillbaka till sitt gamla liv när man står där helt själv.

KRIS och arbetet i butiken har gett dem självförtroende. Nu hoppas de på att kunna gå vidare i arbetslivet, att någon annan ska våga anställa dem.

- Egentligen är vi nog den bästa arbetskraft en arbetsgivare kan få, om de bara hade vågat. Vi är så sjukt lojala och tacksamma för att ha ett jobb, säger Catharina Rauschenbach.

Jasmin Pantzar Eriksson berättar om när hon först fick nyckeln till butiken, hur hon tejpade fast den stenhårt vid nyckelknippan så att hon absolut inte skulle kunna tappa den. Oftast är hon på jobbet tidigare än hon måste för att hinna dammsuga och fixa.

ANNONS

- Det här är första gången jag får ett sådant här förtroende, som någon har trott att jag duger till något. Det finns inte att jag skulle sumpa det.

Står för Kriminellas revansch i samhället och är en ideell förening bestående av före detta kriminella och missbrukare.

Målet är att erbjuda ett socialt nätverk som hjälper människor som friges eller avlutar behandling till ett drogfritt, laglydigt liv.

Föreningen finns på flera platser i landet och erbjuder bland annat hämtning vid frigivning från fängelse, samtalskontakt på häkten och anstalter, kurser och boendeverksamhet.

ANNONS