Ola Serneke konstaterar att marknaden har mattats.
Ola Serneke konstaterar att marknaden har mattats. Bild: Nicklas Elmrin

Kraftigt vinstfall för Serneke

Omsättningen ökade och orderläget är gott, men resultatet visade ett tydligt minus. Så är läget för göteborgska byggkoncernen Serneke det tredje kvartalet.

ANNONS
|

Serneke Group gick i början av oktober ut med en vinstvarning där man konstaterade att det tredje kvartalet belastades av nedskrivningar i två byggprojekt – projekten hade drabbats av kostnadsökningar då underentreprenörer gick i konkurs.

När delårsrapporten offentliggjordes på onsdagen framgick det att rörelseresultatet landade på -40 miljoner kronor att jämföra med 67 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Affärsområdet Bygg belastas negativt av de tidigare aviserade projektnedskrivningarna med -70 miljoner.

Ola Serneke konstaterade att resultatet även påverkas negativt av en avmattad marknad.

– Tredje kvartalet har präglats av lägre omsättning till följd av viss avmattning i marknaden, nedskrivningar i byggprojekt orsakat av konkurser hos underentreprenörer samt fortsatta investeringar i vår organisation för att nå framtida mål.

ANNONS

Ökad orderingång

Men samtidigt ökade intäkterna från 1 271 miljoner i fjol till 1 359 miljoner kronor tredje kvartalet. Även orderingången ökade – från 691 miljoner till 1 236 miljoner i år.

– Vår strategi är att fokusera på större order och samverkansprojekt, med offentliga beställare, sa Ola Serneke.

– Orderingången är glädjande – lägger man till våra samverkansavtal som är i fas ett och ännu inte orderförda är det en betydande ökning av orderingången jämfört med i fjol.

Sernekes vd förklarade att det fanns en stark potential att ta uppdrag för större samhällsfastigheter, med goda marginaler. Och efterfrågan på infrastrukturprojekt ser god ut med projekt som Förbifart Stockholm och Västlänken, med de kringprojekt de också kan generera. Samtidigt har bolaget anställt 24 nya personer under kvartalet, för att skapa en organisation som kan nå de starka tillväxtmålen – bland annat inom HR.

– Vi är ödmjuka inför våra utmaningar, lyhörda för marknaden och väl förberedda för att hantera svängningar i konjunkturen. Vårt mål att år 2020 omsätta tio miljarder står dock fast och resultatet i ett enskilt kvartal får oss inte att ändra det långsiktiga målet.

Krävs hög omsättning

I fjol omsatte koncernen 5,6 miljarder, för att nå tio miljarder behöver man ha en tillväxttakt på runt 20 procent. Hittills i år ligger den ökningen på 17 procent.

ANNONS

Serneke har också ett långsiktigt mål om att nå en rörelsemarginal – vinst i förhållande till omsättning – på åtta procent. Marginalen hittills i år ligger på 1,9 procent, där det senaste kvartalet belastar negativt.

Serneke ligger bland annat bakom projekten Karlastaden med skyskrapan Karlatornet och omvandlingen av Säve.

– En av projekten jag vurmar mest för är Säveprojektet, där ser vi en stor potential, sa Serneke på press- och analytikerkonferensen.

”Bättre än förväntat”

På frågan hur det går med Karlatornet och Karlastaden sade bygg-vd:n:

– Grundarbetet har gått bättre än förväntat.

Han nämnde också att över 80 procent av lägenheterna har sålts i skyskrapan och förklarade att det fanns en en stark efterfrågan kring kontor där stadsdelen var mycket het.

– Och så har vi Geelys nya utvecklingscentrum också – det här är en göteborgsk ”melting pot” just nu.

Aktiekursen för Serneke hade fram till onsdagsmorgonen sjunkit med drygt 34 procent den senaste månaden, efter vinstvarningen. Efter rapporten steg aktien onsdagsmorgonen med över fem procent i den inledande handeln.

ANNONS