Kraftigt stigande ölpriser att vänta

Torkan denna sommar slår hårt mot flera branscher. Enligt en ny rapport kan bland annat priserna på öl stiga rejält.

ANNONS
|

Det är The Guardian som rapporterar att ölproduktionen i bland annat Tjeckien, Belgien och Irland, tre stora ölproducerande länder, fått sig en törn av årets extremtorka. Tidningen hänvisar till en färsk rapport.

– Om du fortfarande vill ta ett par öl medan du kollar på fotbollsmatchen, då är åtgärder mot klimatförändringar den enda vägen, säger Dabo Guan, professor vid University of East Anglia, till The Guardian.

Bönder runt om i Europa har tidigare slagit larm med anledning av värmen, vilket även innebär en brist på spannmål som i sin tur gör att ölpriserna väntas stiga i Europa. Det bekräftar även den forskarrapport som den brittiska tidningen hänvisar till.

ANNONS

– Det finns en liten tvekan om att för miljontals människor runt hela världen kommer klimatförändringarnas påverkan på ölpriserna strö salt i såren, konstaterar Dabo Guan.

Bryggerier, bland annat Carlsberg, har tidigare flaggat för att sommartorkan skulle slå mot ölpriserna i slutet av året. Under sommarens fotbolls-VM gick det åt rekordstora mängder öl, vilket gjorde att man varnade för både brist på maltdrycken, samt höjda priser.

Översvämningar och stormar är allvarligare bieffekter av klimatförändringarna än en minskad tillgång av öl, poängterar forskarna i rapporten. Men de understryker att en mindre mängd öl kan komma att påverka folks livskvalitet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS