Magnus Ekstrand joggar på löpbandet. Bredvid står Mattias Lundqvist och läser av grafen som dansar fram på dataskärmen.
Magnus Ekstrand joggar på löpbandet. Bredvid står Mattias Lundqvist och läser av grafen som dansar fram på dataskärmen.

Koll på puls och mjölksyra - inte bara för elitidrottare

ANNONS
|

Magnus Ekstrand joggar i sakta mak. Bredvid löpbandet står Mattias Lundqvist och läser av grafen som dansar fram på dataskärmen. Han är test- och träningschef på Aktivitus och gör små anteckningar i blyerts på ett papper innan han höjer hastigheten på löpbandet. Magnus Ekstrand tar tempohöjningen med ro.

– Jag tränar mellan fem och sju pass i veckan. Det brukar bli simning, löpning och cykling. Jag arbetar som datakonsult så det blir mycket stillasittande på jobbet. För mig är träningen ett sätt att må bra, men jag vill så klart bli starkare och komma i bättre och bättre form, säger Magnus Ekstrand.

ANNONS

Nu vill han se om han förbättrat sina värden sedan sist han var här. Hastigheten på löpbandet stegras successivt och med jämna mellanrum får han lämna blodprov. Dessa används senare för att mäta mjölksyrenivåerna. Snart får han också på sig en mask som registrerar syreupptagningsförmågan.

– Med de här värdena får man en tydlig bild av var man ligger. Tillsammans gör vi sedan ett personligt träningsschema baserat på målsättning och hur mycket tid man är beredd att lägga på sin träning. Vi ser en tydlig ökning av intresset. Dels för att motionsidrotten blivit större de senaste åren, men också för att människor har så pressade scheman. När man tränar vill man träna optimalt, säger Sara Lundqvist, vd på Aktivitus.

Sara och Mattias Lundqvist har båda ett förflutet som elitcyklister. Under tävlingsåren tvingades de åka till Tyskland för att genomföra avancerade konditionstester. När de drog ner på sin egen träning bestämde de sig för att bygga upp en liknande verksamhet på hemmaplan. Till att börja med jobbade de uteslutande mot elitcyklister och de vänder sig fortfarande till elitsegmentet, men de senaste åren har en växande majoritet av kunderna varit vardagsmotionärer.

– En del har anmält sig till Vasaloppet och vill ha hjälp med att lägga upp ett bra träningsprogram. Andra har bestämt sig för att springa Göteborgsvarvet på under två timmar och vill optimera sin träning efter det, säger Sara Lundqvist.

ANNONS

Det vanligaste felet många gör är att alltid träna på samma sätt. Lämnar man sin komfortzon och varierar längden och svårighetsgraden på passen når man snabbt nya resultat, konstaterar hon. Ett annat fel är att man använder pulsklockorna lite bakvänt och läser av resultatet först när man tränat färdigt.

– Tanken är att man ska veta vilken puls man vill ha och stanna inom rätt intervaller genom hela träningspasset. Det är då det ger effekt. Överlag är det ganska fascinerande hur mycket av träningen som faktiskt kan mätas i siffror. Genom att skaffa struktur är det också lättare att undvika skador, säger hon.

Just nu är majoriteten av kunderna löpare. Därför ordnas också fysiologiska tester där löpsteget analyseras i minsta detalj. Då kan man få hjälp med att bygga upp kroppen på ett sätt så att den tål mycket löpträning.

– Det finns så många som är fascinerade av siffror och grafer. Inte minst ingenjörer, faktiskt. Men det är så klart viktigt att inte tappa bort det roliga med träningen. Jag kan ibland tycka att det känns skönt att träna utan pulsklockan som omväxling, säger hon.

I testrummet springer datakonsulten Magnus Ekstrand fortfarande på löpbandet, men hastigheten har höjts väsentligt. Fötterna dunsar mot löpbandet. Andetagen har blivit tyngre. Mattias Lundqvist, som tidigare hade blicken fäst på dataskärmen, har nu fullt fokus på att peppa sin kund att ge allt han har kvar.

ANNONS

– Jobba! Häng i! BRA! skriker han.

Magnus Ekstrand fortsätter att springa. Till slut kastar han sig på stoppknappen. Bandet slutar rulla. Benen får äntligen vila. Medan han står i duschen analyseras testresultatet. Snart faller domen.

– Det ska bli roligt att se resultatet. Antingen kan man sträcka på sig lite, eller så får man hem och träna hårdare, säger Magnus Ekstrand.

Läs också: Så tränar du effektivt med skivstång

ANNONS