Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.
Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.

KO: Jag blir upprörd och förvånad

ANNONS
|

- Telefonförsäljning är ett av våra största konsumentproblem. I det här fallet är jag också upprörd och förvånad över att näringsidkare skickar in falska bevis till domstol. Det är uppseendeväckande, säger Larsson.

Han har länge drivit kravet på hårdare regler. I somras kom, som vi tidigare rapporterat, en utredning som föreslog skriftlig bekräftelse vid all telefonförsäljning.

- Jag hoppas att det förslaget går igenom.

Skulle det stoppa oseriösa företagare?

- I praktiken kommer det att göra det. Det har redan införts för pensionsrådgivare och där finns det i princip inga anmälningar längre. Det har också införts i Norge.

Företrädare för säljbolagen hävdar att en sådan lag skulle vara ett slag i luften och dessutom kosta massor av jobb. Tina Wahlroth, vd för branschföreningen Kontakta, anser att de muntliga avtalen är "en fin svensk tradition, ett kulturarv".

ANNONS

Gunnar Larsson håller inte med.

- De seriösa telefonförsäljarna skulle dra nytta av det. De slipper tappa marknadsandelar till de oseriösa. Den här branschen är i stort behov av ökat förtroende från allmänheten. 96 procent vill inte bli uppringda av säljare, det är ett massivt motstånd, säger han.

KO vill också införa ett så kallat opt-in-system, där företagen bara får ringa kunder som i förväg tackat ja till säljsamtal. Sådana regler finns i bland annat Danmark. Utredningen sa dock nej till den idén.

Vad hoppas du ska hända när det gäller företaget Solbrun beta och deras säljsamtal?

- Jag hoppas att vi vinner målet och får stopp på den vilseledande marknadsföringen. Jag förväntar mig att åklagare och polis och ställer dem till ansvar för bevisförvanskning.

Dina medarbetare har försökt få stopp på personerna bakom det här företaget i flera år. Du har tidigare talat om att KO har trubbiga verktyg – är detta ett exempel på det?

- Det kan man lugnt säga. Det tar alldeles för lång tid att komma åt oseriös marknadsföring. Nu har regeringen föreslagit att det ska gå snabbare, jag vill tro att det blir så.

Förslaget som Gunnar Larsson syftar på presenterades i september och innebär att KO får rätt att avbryta vilseledande och skadlig marknadsföring omedelbart. Regeringen hoppas på en lagändring nästa höst.

ANNONS

ANNONS