Kinesiska staten blir Norwegians räddare i nöden när det krisande flygbolaget nu kan få miljardlån av den norska regeringen.
Kinesiska staten blir Norwegians räddare i nöden när det krisande flygbolaget nu kan få miljardlån av den norska regeringen. Bild: Ørn E. Borgen

Kinesiska staten blir storägare Norwegian

Genom en lång rad bolag blir nu den kinesiska staten storägare i det konkurshotade flygbolaget Norwegian, rapporterar Aftenposten.

ANNONS
|

Det är det kinesiska företaget Boc Aviation Limited som köper 12,67 procent av aktierna i samband med flygbolaget Norwegians krisemission. Boc Aviation är i sin tur ägt av den kinesiska staten, rapporterar Aftenposten.

LÄS MER:Kinesiska bolag investerar massivt i Västsverige

LÄS MER:Här är Göteborgsbolagen som har köpts av kineser

LÄS MER:Volvo kan slås ihop med Geely

"Boc Aviation är ett företag kontrollerat av Sky Splendor Limited, som i sin tur är kontrollerat av Bank of China Group Investment Limited, som i sin tur är kontrollerat av Bank of China Limited, som i sin tur är kontrollerat av Central Huijin Investment Ltd, som i sin tur är kontrollerat av China Investment som är ägt av Folkrepubliken Kina, skriver Norwegian i ett börsmeddelande, rapporterar Aftenposten.

ANNONS

Affären har skett genom konverteringar av leasingåtaganden värt närmare 390 miljoner aktier i Norwegian. Det är första gången som statsägda Boc Aviation eller något av koncernens dotterbolag går in som aktieägare i det krisande flygbolaget. Däremot har koncernen sedan tidigare haft leasingavtal med Norwegian.

Norwegian får låna tre miljarder efter affär med Kina

Transaktionen sker i samband med Norwegians försök att öka graden av eget kapital upp till den nivå som den norska regeringen kräver för att lämna lånegarantier på 3 miljarder norska kronor. I och med det kinesiska uppköpet menar flygbolaget att kraven är uppnådda.

"Norwegian bekräftar att omstruktureringen är slutförd och att lånegarantin på 3 miljarder NOK (norska kronor) har godkänts. Bolaget har nu konverterat 12,7 miljarder NOK i skulder till aktier och har byggt en stabil grund för framtiden, trots det fortsätter de kommande månaderna vara utmanande", skriver norska-kinesiska flygbolaget i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Flygbolaget vd lättad – fritt fall för aktien

Flygbolagets vd är lättad, men medger att bolaget även i fortsättningsvis har stora utmaningar, inte minst vad gäller flygbolagets begränsade intäkter.

– Jag vill tacka alla som har stöttat företaget under den exempellösa krisen vilken har påverkat hela flygindustrin; regeringen och parlamentet, kunderna, anställda, aktieägarna, leasingbolagen, borgenärerna, obligationsinnehavarna, reseindustrin och andra supportrar av Norwegian. När vi nu kan ta del av de statliga lånegarantin kan vi fortsätta omorganisera bolaget (...) Trots detta kommer de kommande månaderna vara utmanande med en fortsatt osäkerhet för industrin. Norwegian kommer även fortsättningsvis behöva ett nära samarbete med flera kreditgivare då bolaget fortsätter uppvisa begränsad omsättning, kommenterar flygbolagets vd Jacob Schram i pressmeddelandet.

ANNONS

"Kinesiska banker störst i världen på flygplansfinansiering"

Att det är ett kinesiskt statligt bolag med kopplingar till det kinesiska bankväsendet som går in som storägare är inget som Kinaexperten Frédéric Cho förvånas över.

– Inga konstigheter. Det är ett kinesiskt statligt bolag med Bank of China i ryggen som har gått in. De kinesiska bankerna är störst i världen på flygplansfinansiering – för 10-15 år sedan var det japanska bankerna men har dessa lämnat över ledartröjan till statliga kinesiska bankerna. I Norwegians fall har det troligtvis funnits en klausul där leasingupplägget på grund av flygbolaget svaga finansiella ställning omvandlats till aktieägande, säger Kinaexperten Frédéric Cho.

Likt Frédéric Cho vill inte sinologen Fredrik Fällman vid Göteborgs universitet dra allt för stora växlar på transaktionen som i förlängningen gjort kinesiska staten till storägare i Norwegian.

– Det handlar inte om ett statligt bolag som SAS, Telia eller Lkab, så allt för stora växlar bör man nog inte dra på det här förvärvet. I det här fallet tror jag det snarare är ett företagsekonomiskt beslut snarare än politiskt strategiskt motiverat. Sedan är väl inte den kinesiska staten ledsen över att ha ett potentiellt inflytande i Norwegian.

Strax före klockan 11 på onsdagen rasar Norwegians aktie med 26 procent.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS