Den turkiska liran tillhör slagpåsarna i det turbulenta läget i världsekonomin. Arkivbild
Den turkiska liran tillhör slagpåsarna i det turbulenta läget i världsekonomin. Arkivbild

Köpläge i global turbulens

Det är turbulent i världsekonomin just nu, inte minst i sårbara tillväxtländer som Argentina och Turkiet.

ANNONS
|

En dyrare dollar slår hårt mot tillväxtländer runt om i världen. Det minskar riskaptiten och dränerar tillgången till billig dollarfinansiering för högt skuldsatta ekonomier.

Bland de värst utsatta just nu sticker Argentina ut, med en ekonomi som ser ut att vara på väg att kollapsa igen under oket av skenande inflation och en valuta som rasar till nya bottenrekord.

Turkiet brottas med nästan identiska problem. Och Internationella bankföreningen IIF pekar i en färsk analys även ut länder som Ukraina, Kina och Sydafrika som sårbara.

Den underliggande drivkraften är hög skuldsättningsnivå i kombination med penningpolitiska åtstramningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Ovanpå det kommer den amerikanska regeringens allt mer offensiva finans- och handelspolitik under president Donald Trump.

ANNONS

Uppskruvat tonläge

Trump har ruskat om marknaden med oväntat hårda sanktioner och sanktionshot mot länder som Ryssland och Iran. Samtidigt är tonläget i Trumps tullbråk med Kina högt uppskruvat, vilket fått många bedömare att varna för ett fullskaligt handelskrig mellan världens två största ekonomier.

Alla tillväxtländer är dock inte lika illa ute. Och vissa bedömare ser köpläge.

- Det har varit ganska betydande anpassningar, säger Curtis Evans, investeringschef med fokus på Europa på fondförvaltaren Fidelity International.

Det handlar enligt Evans om inte minst om valutakurser, som på många håll har gjorts mer flexibla och därmed anpassats till ekonomiska realiteter jämfört med tidigare.

- Vi tror att det finns stora värden att hämta där jämfört med hur det ser ut i de utvecklade länderna. Och många av våra investerare är inte tillräckligt exponerade, som till exempel de institutionella investerarna. De väntar vid sidlinjen, avvaktar, säger Evans.

ANNONS

Sticker ut positivt

Ryssland är en ekonomi som sticker ut positivt, med draghjälp från de kraftiga lyften för råoljepriset på senare tid.

Ett orosmoln är de tullar, importkvoter och sanktioner som Trump nu bollar. De riskerar att underminera världshandeln och lägga en våt filt på tillväxtutsikterna i ett känsligt konjunkturläge globalt, enligt Evans.

Sårbarheten är särskilt stor i ekonomier präglade av hög skuldsättning, både offentlig och privat.

- Det gör dig mer sårbar för störningar, säger han.

TT

Fakta: Penningpolitisk omställning

Centralbanker ställer om från lågräntepolitik och kvantitativa lättnader, med stödköpsprogram, till en penningpolitisk åtstramning. Samtidigt hotar inflationstrycket att öka på många håll och en bit fram i tornar en tajtare kreditmarknad upp sig, enligt en rapport från Fidelity International.

Demografiska förändringar bidrar dock till att hålla nere ränteläget under en längre period än vad vi historiskt vant oss vid. Det gäller såväl marknadsräntor, som räntorna på stats- och företagsobligationer, som styrräntor från centralbanker. Det hänger bland annat samman med att en allt större andel äldre i befolkningar runt om i världen håller uppe efterfrågan på obligationer med lång löptid.

Källa: Fidelity International

ANNONS